Innehåll

Balans nr 10 2007

Noteringar: På linjen

Grattis! Hur känns det att fira 30 år?

– Tack utmärkt. 30 år är en härlig ålder. Även för en revisionsbyrå. Efter tre decennier står byrån stadigt på jorden, bra organisation och med erfaren personal.

Hur kom det sig att du startade egen byrå?

Efter att ha skaffat erfarenhet och kontakter genom ett par anställningar kändes tiden inne att pröva något nytt. Idag, 30 år senare, känns det som en djärv satsning men redan efter en månad var vi fyra på byrån. Sedan har det rullat på. Idag är vi 20 medarbetare med kontor i Kristianstad och Malmö.

Vilken är största skillnaden att vara revisor nu jämfört med för 30 år sedan?

Skillnaden i uppgifter och relationen till klienterna är väl i princip inte så där himmelsvid. Men när jag kom till Kristianstad 1975 fanns det en (1!) auktoriserad revisor i stan. Inte någon i Blekinge! Idag finns det 50 FAR SRS-medlemmar bara i Kristianstad! Marknaden har inte växt på motsvarande sätt. Om vi inte ser upp riskerar man att ett revisorsproletariat uppkommer.

Idag har vi en dokumentationsteknik, som vi inte kände till för 30 år sedan. Tillsynsmyndigheten är inte en del av branschen vilket man mycket väl skulle kunna vara trots sin tillsynsverksamhet. För 30 år sedan kunde man ringa Kommerskollegium och diskutera ett förhållande utan att riskera att bli varnad. Idag ”vågar” ingen revisor kontakta Revisorsnämnden. Ett trist faktum.

Christer Cederblad, grundare av Cederblads Revisionsbyrå AB i Kristianstad