Johan Rudengren är van att hantera risker – som revisor och rallyförare

Först tycks hans yrkesliv inte alls passa ihop med fritidsverksamheten – en revisor som kör rally. Men så förklarar Johan Rudengren att i båda verksamheterna gör han en avvägning mellan väsentlighet och risk. Då förstår jag. Ändå är historien något utöver det vanliga: lantmästaren som blev revisor och samtidigt vinner rallytävlingår – i SM 2007 hamnade han på silverpallen.

Johan Rudengren har tillsammans med revisorerna Björn Bentevik och Stefan Muhrbeck en redovisnings- och revisionsbyrå med kontor i Eskilstuna, Nyköping, Strängnäs och Katrineholm. Eskilstunakontoret, där Johan Rudengren för det mesta befinner sig, ligger i en trävilla i en idyllisk del av staden. Själv bor han med familjen på en gård någon mil utanför. Där har han plats för bil, verkstad, träningsbana och döttrarnas häst.

Redovisning i skolan

Rådek KB startades i början av 1990-talet. Idag ingår byrån i det internationella nätverket Baker Tilly. Innan dess hade Johan Rudengren dock hunnit med att både vara lärare och jordbrukare i eget företag.

– Jag utbildade mig till lantmästare och hade egen jordbruk under en period – tillsammans med en partner. Sedan fick jag jobb som lärare i företagsekonomi på lantbruksskolan i Eskilstuna. Där var jag kvar i fem år. Det var under den tiden som jag började sköta redovisningen åt några företagare. Jag tog de uppdragen mest för att få fräscha exempel till undervisningen.

Johan Rudengren förklarar att redovisningsverksamheten växte snabbt. Hans mål var snart att starta eget företag. Det var under den här tiden han läste in de högskolekurser som fattades för att bli godkänd revisor. Det blev han 1991.

– Revision såg jag som ett verktyg för att starta eget. Som ett medel för att bli konkurrenskraftig på marknaden.

Och på den vägen är det. Fortfarande idag har Rådek KB dock fler redovisnings- än revisionsuppdrag.

– Vi är 30 personer totalt. Fyra av oss är revisorer med fyra revisorsassistenter och tre anställda som sköter administrationen. Resten, dvs. 19 personer är redovisnings konsulter. Vi har hela tiden växt med mel lan sju och tio procent per år. Det tror jag att vi gör även i framtiden.

Krångel som företagare

Är det krångligt att vara företagare i Sverige?

– Ja momsredovisning är krångligt, t.ex. att det är olika momssatser. Säljer du mat och kunderna sitter ner hos dig och äter då är momsen 25 procent. Men tar de med maten hem är den 12 procent! förklarar Johan Rudengren och fortsätter:

– 3:12-reglerna är det inte många som begriper. Och jobbskatteavdraget är ingen höjdare. Det är bra med sänkt skatt men avdraget innebär att det blir krångligare att räkna ut slutskatten.

Flertalet av Rådeks kunder är aktiebolag med tre till åtta miljoner i omsättning. Och enskilda firmor som är ännu mindre.

– Vi har också ett 20-tal företag med mer än 50 miljoner i omsättning, berättar Johan Rudengren.

Byråjäv är en het politisk potatis. Hur påverkas ditt arbete av begränsningarna av kombiuppdrag?

– Det är kinkigt med jäv. Men på lands bygden är det ofta frågan om kombiuppdrag. Lättar man på reglerna så skulle vi exempelvis kunna ta hand om medelsförvaltning även för aktiebolag.

Han menar vidare att de ”omfattande dokumentationskrav som växte fram med RS är helt orimliga”. Detta borde man också ändra på.

– Det känns magstarkt att exempelvis fråga en mindre företagare om han eller hon har kontroll på IT-frågan. Svaret blir ju ofta i stil med att ”vi har en telefax”.

Vad tror han att slopad revisionsplikt kommer att innebära för Rådek?

– Vi riskerar att tappa mellan fem och sju procent av byråns totala omsättning.

Johan Rudengren säger att man sedan länge försökt bygga upp ett solitt varumärke med stark relation till kunderna. Detta, menar han, borgar för att flertalet företag fortfarande kommer att anlita Rådek för olika tjänster. Han hoppas att man ska kunna bygga ut tjänster inom främst ekonomistyrning och skatterådgivning.

– Högkonjunkturen har gjort att alla byråer har fullt upp att göra. Vi får hela tiden nya kunder och uppdrag. Men det är frustrerande att inte kunna ägna mer tid åt omställningen när plikten försvinner. Det finns en stor risk att många byråer kommer att vara dåligt förberedda, tror han.

Med denna stora arbetsbelastning, hur hinner han träna inför och köra rally?

– Jag ser inte på tv! svarar Johan Rudengren och skrattar gott.

– Det handlar också om planering. Jag ägnar 15–20 timmar per vecka åt rally men har ju ett flexibelt jobb. Man behöver inte revidera mellan klockan 8 och 17. Och är jag borta en dag så kan jag jobba 16 tim mar nästa dag.

Han berättar att redan från början så tackade han bara ja till uppdrag att revidera företag med brutet räkenskapsår.

– På så sätt har jag det inte så stressigt på våren som många andra revisorer.

Rally största bilsporten

Rally är den största svenska bilsporten. Man kör på tid på grusvägar som är avstängda för annan trafik. Bilarna som används är registrerade standardbilar som körs i olika klasser beroende på trimningsgrad. Klasserna är också beroende av hur många segrar förarna har under bältet. Johan Rudengren kör i den högsta klassen. Drygt 300 rallytävlingar arrangerades årligen i Sverige. Det finns cirka 5000 licensierade svenska rallyförare.

Miljöaspekten

Men hur är det med miljötänkandet? Är det vettigt att köra bil så många timmar i veckan bara för nöjes skull?

– För två år sedan konverterade jag bilen till etanol. Det sparar både miljön och pengar. Dessutom får man ut mer effekt ur motorn med etanol, jämfört med bensin.

Vanligt rallybränsle kostar 50 kronor per liter och det går åt cirka 10 liter per mil. Kostnaden för etanol är betydligt lägre – ungefär 15 procent av detta.

Det råder ingen tvekan om att Johan Rudengren är entreprenör i själ och hjärta. Även inom rallyvärlden finner han nya affärsmöjligheter. Det gäller inte bara sponsring av den dyra bilen – som kostar cirka 1,5 miljoner kronor – utan även undervisning i säkerhetstänkande. När Balans besöker honom ska han någon dag senare åka till Österrike för att lära österrikiska rallyförare hur man bäst kör på ett säkert sätt.

– Men jag lägger nog av med rally inom en treårsperiod, säger han.

– Bäst-före-datumet börjar närma sig. Jag ser inte längre så bra i skymning och i damm.

Revisor tänker han dock fortsätta att vara.

– Revisor är ett skojigt yrkesval. Man har hela tiden med människor att göra och det gör att jag trivs.

Johan Rudengren förklarar entusiastiskt att det är tillfredställande att kunna hjälpa människor att lösa problem.

– Och jag använder samma teknik vid revision som när jag kör rally. Jag bedöm mer vilka riskerna är och vad som är väsentligt!

Elisabeth Precht

Statistiken (per den sista november 2007) visar att medlemmarna i FAR SRS blir fler och fler men samtidigt äldre. I detta nummer har Balans träffat Johan Rudengren som tillhör gruppen manliga revisorer som fyllt 49 under innevarande år.

balans08_89_35