En bomb – så beskrev domaren nya häpnadsväckande bevis som framkom mot Ernst & Young i september, när en tio år gammal rättstvist i Hongkong avgjordes.

Konflikten har handlat om skadeståndskrav mot revisionsbyrån från konkursförvaltarens sida efter Hongkongs största konkurs hittills, den i konsumentelektronikkoncernen Akai Holdings 1999.

Efter de nya bevisen gav byrån strax upp i sakfrågan. En förlikning har ingåtts, med avtal om ett skadestånd av hemlig storlek till Akai Holdings konkursbo. Dessutom har Ernst & Young, i väntan på att den interna utredningen färdigställs, gett tjänstledigt åt den granskningsansvariga revisor som bland annat anklagas för att ha daterat dokument 1994 fast han började först fyra år senare.

De avgörande bevisfynden uppgavs omfatta åttio Akai-relaterade pärmar som producerats av Ernst & Young men som ska ha varit manipulerade eller falska.

– Vi är bestörta över de oväntade omständigheterna som har uppenbarat sig, säger David Sun, en av cheferna för Ernst & Youngs verksamhet i Fjärranöstern, i ett pressmeddelande.

– Vi gör allt vi kan för att leva enligt våra värderingar, men ingen global organisation med mer än 140 000 medarbetare kan helt isolera sig från risken att en eller flera individer inte upprätthåller de värderingarna.

En annan Ernst & Young-chef i motsvarande roll uttryckte lättnad över att kunna lägga den betungande rättsprocessen till historien.

En företrädare för konkursförvaltaren, å sin sida, kallade uppgörelsen för ”ett mycket gynnsamt resultat för Akai Holdings fordringsägare”. Konkursförvaltaren har under processen sökt skadestånd på en miljard US-dollar från Ernst & Young. I konkursen 1999 upptäcktes att det saknades 1,75 miljarder dollar i tillgångar som skulle ha funnits enligt det senaste bokslutet.

ak