75 procent av landets företagare vill att Sverige inför euron som valuta inom fem år. Det visar en undersökning som Företagarna har gjort.

Att exportberoende företag skulle vara negativa till euron på grund av den svaga kronan stämmer inte. Tvärtom är nästan alla dessa företag för att införa euron under de närmaste åren, säger Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

De som är mest positiva till euron är företag med över hälften av sin omsättning på Europamarknaden. Av dem uppger hela 97 procent att de vill göra affärer i euro inom fem år. Av de företag som i huvudsak importerar varor och tjänster från den gemensamma marknaden anser 65 procent att de vill att Sverige inför euron som valuta. För exportbolagen är siffran 66 procent. Mest positiva är företag med 50-199 anställda där 69 procent vill ha euron.

Sverige kan inte i längden stå utanför euron. Till och med de företag som i dag tjänar på en svag krona förstår att denna tillfälliga vinst inte kan vara för evigt. En överväldigande majoritet av dessa företag vill gå med i Euro-samarbetet och få bort osäkerheten kring växelkursen och skapa ett direkt inflytande i Euro-området, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Totalt genomfördes 1 004 slumpmässiga telefonintervjuer i målgruppen ”vd i företag med minst en anställd”. Intervjuerna gjordes i mars.

Irev har certifierat 15 nya controllers. Under utbildningen, som har tagits fram specifikt för certifiering av controllers, ligger fokus på verksamhetsstyrning och business control.

En viktig del i utbildningen har varit strategifrågor och affärsutveckling. Controllerrollen i Sverige förändras och vi ser en stark utveckling mot business control, det vill säga verksamhetsstyrning, säger Gun Weckman, affärsområdeschef på Irev.