Företagare ska få samma möjlighet till skuldsanering som privatpersoner har, enligt en proposition från regeringen.

Lagändringen som väntas träda i kraft 1 juli 2011 är ett resultat av insolvensutredningen som la fram sitt betänkande i våras. Jan Ertsborns (FP) kritiserade utredning greppade emellertid över ett betydligt större område än bara skuldsanering. Karl Wennberg, forskare på Handelshögskolan i Stockholm, är kritisk till regeringens agerande.

– Det är ett litet steg i rätt riktning, men det är ett urvattnat förslag som inte tar ett helhetsgrepp om problemet när det gäller kapitalförsörjning och riskfrågorna för de mindre aktiebolagen. Skuldsaneringen är en relativt enkel och billig reform, men det finns ingen forskning om vilken betydelse den har i sammanhanget, säger Karl Wennberg.

Skuldsaneringen som sådan minskar inte den risk man tar genom att driva ett företag.

– Skuldsaneringen är en fördel för de individer som blir föremål lör den. Men det finns inga belägg för att skuldsaneringen ger någon samhällsekonomisk effekt genom att påverka strukturerna så att det blir mindre riskfyllt att driva småföretag i Sverige.

Enligt Karl Wennberg har Sverige de hårdaste insolvensreglerna av alla OECD-länder. Det innebär att svenska företagare har de lägsta incitamenten att ta risker inom ramen för sitt företagande.

Rakel Lennartsson