Karin Sancho arbetar som rådgivare och hjälper kunderna att göra verklighet av sina visioner.

Du har en bakgrund inom bankbranschen, vad arbetade du med där?

Jag är utbildad civilekonom och arbetade på SEB. Där jobbade jag med flera olika saker, allt från att vara traditionell bankman till att jobba med processutvecklingsprojekt och produktförsäljning. På Ernst & Young hamnade jag första gången i slutet av 1990-talet, och sedan var jag tillbaka en omgång på SEB för att återigen börja här på Ernst & Young 2006.

Hur har du nytta av din bakgrund inom bankbranschen?

Jag är ansvarig för en grupp som arbetar med utveckling och effektivisering av ekonomifunktioner och har dessutom en roll som kundansvarig för en stor svensk koncern. Kundansvaret innebär att jag ska säkerställa att vi servar dem på bästa sätt och att hela Ernst & Youngs verksamhet når kunden.

Vad innebär din roll som rådgivare?

– Vi hjälper kunden att förverkliga sina visioner och strategier. Vi kan ta fram ett beslutsunderlag lättare och snabbare än kunden själv, och hjälper dem att genomföra det de kämpar med. Vi arbetar fram en struktur och de fattar besluten. Man kan säga att vi ger kunden extra händer och fötter som vet vart de ska.

Vad ser du som fördelen med att arbeta som rådgivare på en revisionsbyrå?

– Vi kan vara mer oberoende och objektiva än många andra konsulter. I och med att vi har revisionsverksamheten i ryggen behöver vi rådgivare inte ha sidoverksamheter som skulle kunna påverka vårt professionella omdöme. Dessutom är vi en del av Ernst 6c Youngs starka varumärke och det innebär en fördel gentemot kunden. Här finns en hög fackkunskap och inom den ekonomiska sektorn finns all kompetens man kan behöva.

Vilka egenskaper är bra att ha som rådgivare?

– Man måste vara engagerad, brinna för kunden eller en fråga. Dessutom måste man ha ett driv eftersom man som ”outsider” till en organisation ska driva frågor i den organisationen. Det kräver också att man ska vara bra på att kommunicera och hantera folk. Det är också viktigt med integritet, att ha sitt eget rättesnöre och veta var gränserna går för uppdraget.

I senaste Balans konstaterades att det är få kvinnliga delägare på storbyråerna. Vad tror du att det beror på?

– Min fördom säger mig att det är så att kvinnor inte bryr sig om pengar lika mycket. Vi vill absolut ha en bra lön, det är inte det, men pengar är inte extremt viktigt. Barn, vänner och familj är viktigare. Historiskt har det varit så att pengarna är lön för mödan när man blir partner och då kanske kvinnor känner att de inte är beredda att offra så mycket för det.

Du är själv partner på Ernst & Young Advisory Services, hur har du resonerat?

Jag tror att samhället håller på att förändras. För mig var det viktigt att ”bli någon”, att få ett erkännande inom Ernst 6c Young, men också i samhället och få vara med och påverka, och jag har varit beredd att offra saker för det. Inte min familj och mina vänner, men en del av min träning, en hel del sömn och jag har intressen jag skulle vilja utveckla men inte hinner med.

Hur tror du att det kommer att se ut framöver?

Jag tror att fler kvinnor kommer att vilja vara med och påverka och vara beredda att offra något för det, och jag tror också att företagen kommer att ha andra saker att erbjuda. På Ernst 6c Young är det något vi jobbar med dagligen, för visst skulle det vara mycket bättre om det var fler kvinnor i toppen.

Charlotta Danielsson

Namn: Karin Sancho. Ålder: Snart 42.

Familj: Man, två barn och två marsvin.

Arbetsplats: Ernst & Young i Stockholm.

Karriär: Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm, olika positioner inom SEB och Ernst & Young, nu partner på Ernst & Young Advisory Services med ansvar för konsulttjänster inom ekonomi- och finansområdet.