Patric Nilsson har gått från att vara idrottsman till att bli auktoriserad revisor och partner på Ernst & Young.

Tyska Bryggaregården är från slutet av 1700-talet och de k-märkta lokalerna är inrymda i det gamla bryggeriet. Genom fönstren skymtar Karlskrona. Här möter Patric Nilsson sina kunder, flera av dem småföretagare, och här arbetar han med Entrepreneur of the Year, en tävling för att öka intresset för entreprenörskap.

Varför är det viktigt att lyfta fram entreprenörer?

– Entreprenörer behövs i samhället och Ernst & Young vill dra sitt strå till stacken och lyfta fram dem. Givetvis gör vi det av affärsmässiga skäl i botten, men vi vill visa att det ska vara legitimt att tjäna pengar på att vara entreprenör och företagare, precis som det är legitimt att tjäna pengar på att vara artist eller idrottare. Det här är näringslivets Oscarsgala.

Hur mycket tid tar arbetet med Entrepreneur of the Year?

– Tävlingen, som funnits sedan 1986, finns över hela världen. Jag har ansvar för projektet i Sverige och arbetar nästan halvtid med det under delar av året. När priset delades ut i början av året hade vi en stor gala i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm med 700 gäster.

Hur började du din yrkesbana?

–Jag gick på college i USA och när jag kom hem hade min pappa anmält mig till ekonomlinjen på dåvarande högskolan i Växjö. När jag gick ut 1991 valde jag och en kompis att starta eget. Vi fick 60 till 70 kunder under två års tid.

Varför valde du att gå till Ernst & Young?

– För att lyckas inom Ernst & Young tror jag att man behöver vara lite av en entreprenör, atmosfären inom företaget är sådan, och det passar mig. Jag bedömer att vi har mer affärsmässig frihet ute i regionerna än inom många andra företag och för mig är det viktigt.

Vad i din roll som revisor engagerar dig mest?

– Jag är nog ingen traditionell revisor. Jag är intresserad av PR, marknads- och samhällsfrågor och jag vurmar för unga entreprenörer som ska starta eget och trivs med att få chansen att vara med och leda dem rätt. Att få följa dem från att ett företag bildas till att det växer och blir stort.

Du har en bakgrund som idrottsman?

– Jag var idrottsman i mitt tidigare liv, brukar jag säga, men slutade 1992 när jag misslyckades med att kvalificera mig till os i Barcelona. Jag var löpare och deltog bland annat i SM och Finnkampen när jag höll på som mest.

Du har även jobbat med utbildning, både externt och internt. Vad lockar med det?

– Jag tycker att det är roligt att lära ut revision, företagsekonomi, och om skatter. Allra roligast är det att undervisa dem som inte är ekonomer. Man märker hur stor okunskap det finns i samhället och det är viktigt att berätta hur allt hänger ihop och att göra det på ett pedagogiskt och roligt sätt.

Hur ser du på revisorns roll framöver?

– När revisionsplikten försvinner måste branschen förändra sig. På lång sikt är det bra, eftersom det generellt inte funnits någon säljkultur, utan många har suttit och väntat på att telefonen ska ringa. Nu måste vi närma oss marknaden. Det blir en tuff och härlig utmaning.

Vad hade du jobbat med om du inte var revisor?

– Jag brukar säga att jag hade varit jurist eller journalist. Det är yrken som jag gillar, och som kräver integritet, tystnadsplikt och seriositet. Det är dock härligt omväxlande att vara revisor.

Charlotta Danielsson

Namn: Patric Nilsson. Ålder: 46 år.

Familj: Hustrun Maria, barnen Anton, 16 år och Ebba, 13 år. Bor: ”I Sveriges trädgård” Blekinge.

Karriär: Elitidrottare 1979–1992. Egenföretagare 1992–1994. Ernst & Young från 1994, partner sedan 2001. Satt i Ernst & Youngs styrelse 2005–2007.

Roligaste sporten att utöva: Förr orientering, numera golf.