Som revisor och redovisningskonsult på en mindre ort får Lena Nolér nära kontakt med kunderna.

I bankvalven i den gamla sparbanken i Kumla förvaras inte längre några pengar. Där finns familjeföretaget Nolér revision AB, som drivs av Lena Nolér och hennes man Mats Nolér, med en lång tradition av verksamhet på orten. Företaget har även kontor i Lindesberg.

Hur hamnade du i revisions- och rådgivningsbranschen?

– Jag läste ekonomi på gymnasiet och hade en underbar klassföreståndare. Han rekommenderade mig att läsa vidare så jag sökte civilekonomprogrammet vid dåvarande högskolan i Örebro.

Nolér revision AB är ett familjeföretag och du arbetar tillsammans med din man. Hur är det?

– Min svärfar, som tyvärr har gått bort, startade byrån 1967. Han var mycket unik i sitt relationsbyggande och en riktig säljare. Att min man skulle arbeta på byrån var givet och jag trivdes också väldigt bra så det föll sig naturligt att bli kvar här. Jag läste beskattningsrätt och handelsrätt och har aldrig ångrat mitt val av jobb. Vi jobbar bra ihop, jag och Mats, han är entreprenören. Men vi hinner inte ses mycket under dagarna, vi säger hej vid kaffet bara.

Kumla har drygt 20.000 invånare, många är entreprenörer. Hur märks det i ditt arbete?

– Jag känner igen mig i småföretagarens vardag eftersom jag själv är småföretagare. Dessutom får man en annan relation med kunden på en mindre ort. Siffrorna är kul på sitt sätt, men det bästa är kontakten med kunderna.

Finns det några nackdelar med att verka på en mindre ort?

– Det kan vara svårare att rekrytera folk. Det finns ju inte samma karriärmöjligheter här som om man arbetar på en stor byrå i en större stad. Sättet att arbeta blir speciellt, å andra sidan är det väldigt allsidiga arbetsuppgifter.

Hur ser en typisk kund ut?

– Det är en person med ett mindre företag inom hantverks- eller tjänstesektorn, ofta med i snitt mellan fem och tio anställda. Av våra kunder har runt 65 procent en omsättning som ligger över tre miljoner kronor. Något som varierar kraftigt är dock hur de sköter redovisningen. Förr var det vanligare att de kom med en påse med alla underlag och så gjorde vi hela bokföringen. Så är det inte i dag. Nu gör de flesta en del av bokföringen själva.

Har ni påverkats av förändringen av revisionsplikten?

– Nej, inte än. Vissa små bolag kommer kanske att välja bort revisorn, men få hjälp med redovisningen. Men många ser oss som en försäkring och det är ett gott betyg. De företag som anser att vi bara är en kostnad vill vi ändå inte arbeta med.

Hur väljer man rätt kunder?

– Man måste lita på magkänslan när man ska ta in en ny kund. Om någon ringer i sista minuten och säger att de skulle behövt ha vår hjälp i går har de antagligen inte så bra ordning på bokföringen. Vi har lärt oss att tacka nej till kunder.

När du inte arbetar, vad gör du då?

– Träningen är en ventil som är något av en överlevnadsinstinkt för mig. Jag höll på med ridning tidigare, nu springer jag en del och har bland annat tagit tjejklassikern några gånger. Dessutom har jag familjen med två tonårsbarn som tar en hel del tid. Och en trädgård – som ska få ta mer tid i nästa del av mitt liv.

Charlotta Danielsson

Namn: Lena Nolér.

Ålder: 49 år.

Familj: Mats Nolér, två söner 18 och 21 år.

Bor: Kumla.

Intressen: Träning, matlag med goda vänner, trädgård.

Läste senast: Himmel över London av Håkan Nesser.

Inspireras av: Kloka människor.

Drömmer om: En mänsklig värld.