Nästa stora globala skattetrend är mer och fler transaktionsbaserade skatter. Det spår KPMGs skatteexperter.

Sedan millennieskiftet har den genomsnittliga företagsskatten årligen sjunkit i världen. Det visar KPMGs internationella bolagsskattestudie. Men Sverige halkar efter och har nu betydligt högre bolagsskatt än snittet. Den genomsnittliga bolagsskatten i världen ligger 2011 på 22,96 procent, men i Sverige är den 26,3 procent.

Skattestudien som KPMG gjort visar också på tydliga regionala skillnader i trendutvecklingen. Europa har börjat höja skatterna, och flera regioner väntas följa efter.

– Vi räknar med ett trendbrott. Om inte hela världen samtidigt befinner sig i tillväxt går det inte att fortsätta att sänka företagsskatterna, konstaterar Helena Robertsson, chef för KPMGs affärsområde skatt.

Den största förändringen som är att vänta gäller transaktionsbaserade skatter. Studien visar att moms och serviceskatter introduceras på löpande band världen över, samtidigt som det på många håll pågår ett intensivt utredningsarbete för hur dessa skatter ska kunna effektiviseras ytterligare.

Av statsfinansiella skäl väntas regeringars beroende av indirekta skatter öka. Dessa skatter är mer stabila än företagens inkomstskatter över konjunkturcykeln, de har lägre möjlighet att flyta ur landet och det finns mycket att vinna på att samla in dem snabbare.

– Av den politiska debatten kan vi dra slutsatsen att fler transaktioner kommer att beläggas med moms och att företagen inte kommer att kunna behålla momspengarna lika länge i framtiden, säger Susann Lundström, momsexpert på KPMG.

Charlotta Danielsson