Damir Matésa på Ernst & Young i Skaraborg ser generationsskiftet i branschen som en spännande utmaning.

I fräscha lokaler i centrum, granne med Högskolan i Skövde, huserar Ernst & Young. Kontorschefen Damir Matésa är auktoriserad revisor och chef över närmare trettiotalet medarbetare på byråerna i Skövde och Lidköping.

Hur ska revisorn nå ut till kunderna när revisionen blivit frivillig för många bolag?

– Bara för att revisionsplikten avskaffas försvinner inte behovet av ordning och reda. Företag som väljer bort revisionen kommer inte att välja bort revisorn. Genom att våga ställa rätt frågor och visa att vi vill vara med under hela verksamhetsåret förstärks förtroendet.

I vintras uppmärksammades branschen i en rad artiklar och inslag i tidningar och tv, kände du att ni på kontoret i Skövde påverkades?

– Egentligen inte. Jag hade nästan förväntat mig att kunderna skulle undra och ställa frågor, men få gjorde det. Vi lever i en värld där kraven på transparens ökar och medias intresse för vår yrkeskår visar att vi har en ytterst central funktion att fylla och att omvärldens förväntningar är höga. Tyvärr var det en rad felaktigheter i medias rapportering om vår bransch vilket självklart är mycket olyckligt. Men på det stora hela tror jag att uppmärksamheten har lyft intresset för branschen.

Hur kom det sig att du blev revisor?

– Jag gick ut Handels i Göteborg 1995. Eftersom jag kommer från Tibro kunde jag tänka mig att komma till-baka hit. Hösten 1995 frågade jag den dåvarande ansvariga på Ernst & Youngs Skövdekontor om det fanns behov av en medarbetare. Och sedan dess har det nu gått några år.

Du har varit på samma arbetsplats i cirka 15 år, hur känns det?

– Utmaningar har aldrig saknats. Jag har varit chef de senaste fem åren och det har hela tiden hänt intressanta saker. En generationsväxling pågår och det är vitaliserande att se dynamiken när vi kombinerar mångårig erfarenhet med nyanställdas syn på teknik, metodik och arbetsmiljö.

Visste du redan som ung vad du skulle arbeta med?

– Jag är född 1972 och hela 1980-talet handlade om pengar. Det pratades om finansvalpar och börsen och det fick upp min nyfikenhet. Jag läste ekonomi på gymnasiet och fortsatte sedan att utbilda mig till ekonom. Det var ett givet val för mig. Ekonomi är ett brett ämne som innehåller många olika områden. Det är det som gör det så roligt och intressant.

Vad gör du när du inte arbetar?

– Då är jag med familjen och så tränar jag en del. Förra året sprang jag för första gången Göteborgsvarvet. Löpning passar mig bra, det är bara att ta på sig skorna och sticka ut, oavsett om det är tidig morgon eller sen kväll.

Vad vill du säga till den som funderar på att läsa ekonomi på högskola eller universitet?

– Vår yrkesroll är i ständig förändring. Att verka som revisor innebär att du får en djup inblick i många olika verksamheter med olika utmaningar. Och du förväntas komma med kloka synpunkter inte minst på den finansiella redovisningen och de risker som ett företag utsätts för. Om du som person vill vara en del av detta då är svaret givet!

Charlotta Danielsson

Namn: Damir Matésa. Ålder: 39 år.

Familj: Fru Ulrika och döttrarna Olivia 8 år och Isabella 10 år.

Inspireras av: USA:s nuvarande president Barack Obama, det är verkligen inga små hinder han har tvingats passera för sin nuvarande befattning.

Favorituttryck: I likhet med en viss Alfons pappa ”Jag ska bara.

Läser just nu: ”Jägare bakom fiendens linjer” av Thomas Rathsack.