Att arbeta inom förvaltningsrätten låter kanske inte lika spännande som att vara brottmålsadvokat, men lagmannen Margareta Åberg har inte ångrat sitt val. Sedan i vintras är hon vice ordförande i Finansinspektionens styrelse.

Regnmolnen smyger sig fram på himlen, men har ännu inte lyckats få grepp om Göteborg. Några timmar senare kommer regnet att ösa ner, men just nu skiner solen över Heden, som lagmannen Margareta Åberg har utanför sitt fönster på förvaltningsrätten i Göteborg. Läget är så centralt det kan bli, ett stenkast från Ullevi och inte mycket längre till Liseberg. Från de stora fönstren i arbetsrummet skymtar hon också fastigheten där hon har sin lägenhet.

– Det är en liten lägenhet mitt i stan och jag har nära till arbetet, operan, konserthuset, saluhallen och en massa restauranger, säger hon med ett leende.

Det sociala livet kan lätt bli lidande när man som Margareta Åberg långpendlar. För hon har inte valt att lämna Stockholm för gott, utan veckopendlar mellan hemmet på Östermalm i Stockholm som hon delar med partnern Gaby Borglund, och arbetet på Västkusten. Då kan det bli svårt att hinna med ett normalt umgänge med vännerna.

– Men det är inte så farligt ändå. Varken att veckopendla eller själva resorna. Alla gnäller på tåget men jag tycker att det går bra. Tåget går klockan sex på morgonen och då kan jag läsa tidningen och äta frukost i lugn och ro innan jag kommer fram till jobbet.

I vintras fick Margareta Åberg ett nytt uppdrag. Då utsågs hon till vice ordförande i Finansinspektionens styrelse. Ett område som är relativt nytt för henne.

– Jag är varken finans- eller bankmänniska, men det är jättekul att komma in i ett helt nytt område. Min uppgift är att bidra med kompetensen från förvaltningsjuridiken. Alla beslut som Finansinspektionens styrelse fattar ska hålla i en domstolsprövning, säger hon.

Sedan september 2009 har hon arbetat som lagman vid det som i dag heter förvaltningsrätten i Göteborg, och som när hon anställdes gick under namnet länsrätten i Göteborg. Men hennes bana inom domstolsväsendet är lång även om det i skolåren inte var givet att hon skulle satsa på en domarkarriär.

– Jag är uppvuxen i Segeltorp, söder om Stockholm, och gick på Maria Elementar, en friskola på Södermalm i Stockholm. Efter skolan funderade jag på om jag skulle bli lärare eller satsa på juridik, säger hon.

Det blev juridiken, men hon jobbade extra som lärarvikarie under utbildningen. När hon hamnade som notarie på länsrätten visste hon att hon kommit rätt. Hon gick domarutbildningen och förordnades till kammarrättsassessor i kammarrätten i Stockholm 1992.

– Sedan tjänstgjorde jag på justitiedepartementet ett år innan jag anställdes vid Datainspektionen, först som dataråd och sedan som kanslichef. När jag kom till Datainspektionen var Anita Bondestam generaldirektör där och det var hon som lockade dit mig. Hon var en otroligt inspirerande chef och det var alltid spännande att arbeta med henne.

Första vändan i Göteborg gjorde Margareta Åberg 2000 till 2005 då hon var kammarrättslagman i kammarrätten i Göteborg. Men när Migrationsöverdomstolen bildades 2006 tvekade hon aldrig att ta jobbet som lagman. Fram tills Migrationsöverdomstolen bildades kunde Utlänningsnämndens beslut överklagas till regeringen. I och med den nya rättsordningen försvann möjligheten och Migrationsöverdomstolen, som är en del av kammarrätten i Stockholm, blev prejudikatinstans.

Efter Migrationsöverdomstolen har Margareta Åberg hunnit med att vara kammarrättspresident på kammarrätten i Sundsvall innan hon återvände till Göteborg.

– Att vara på en liten domstol är underbart kul, men jag gillar liv och rörelse så det var roligt när jag fick tjänsten som lagman på förvaltningsrätten.

Att vara domare kan vara ett utsatt jobb. Men Margareta Åberg säger att hon trots alla sina år inom domstolen aldrig varit personligen utsatt för hot.

– Det har däremot förekommit att medarbetare drabbats. På förvaltningsrätten har vi infört rutiner och säkerhetsplaner och om något inträffar erbjuder vi självklart professionell hjälp, konstaterar hon.

Förvaltningsrätten är en relativt anonym domstol. Till skillnad från tingsrätter och hovrätter som ofta förekommer i media får förvaltningsrätten inte lika mycket uppmärksamhet.

– Jag skulle inte vilja säga att det finns någon missuppfattning om vad vi håller på med, snarare har människor ingen uppfattning alls. De allra flesta vet inte alls vad vi sysslar med. Men vi har en tvistlösande funktion som är jätteviktig, säger hon.

Förvaltningsrätten är en allmän förvaltningsdomstol som handlägger mål som rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Det kan gälla ett skattemål, utlännings- och medborgarskapsmål, en tvist med Försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden. Efter ansökan av andra myndigheter fattar förvaltningsrätten också beslut i frågor om tvångsvård av exempelvis unga, missbrukare eller psykiskt sjuka.

– Att vara domare är världens bästa jobb. Du kan som domare tycka vad du vill, och bestämma det du tycker är rätt så länge du följer lagen, säger hon.

Margareta Åberg är också engagerad i nätverket Hilda, vars mål är att få fram fler kvinnliga chefer i domstolarna. Hon betonar att Hilda fyller en viktig funktion och att man arbetar med att bredda rekryteringsunderlagen, bland annat genom seminarier, mentorer och att deltagarna i nätverket fungerar som förebilder.

– Världen ser annorlunda ut i dag än tidigare, den håller på att förändras. Yngre akademiker är inte bara ute efter en flott karriär utan vill ha balans i livet.

På frågan om vad hon gör om fem år svarar hon att hon antingen är kvar på förvaltningsrätten i Göteborg eller är chef någon annanstans.

– Jag tycker om att bestämma, jag trivs med att kunna påverka en verksamhet och att få göra det tillsammans med mina medarbetare. Som chef har man ett ansvar att lyfta fram alla goda medarbetare, och det är viktigt att komma ihåg att alla typer av människor behövs, säger hon.

Utöver arbetet och uppdrag som utredare och styrelseledamot har hon även varit tv-kändis. Hon och Gaby Borglund var med i tv-programmet ”Ladies på Östermalm”, en serie där man fick följa tre societetskvinnor på Östermalm.

– I första hand var det Gaby som var med, jag var mer med som en bifigur, men det var väldigt kul. Det var ingen svår avvägning mellan det offentliga och det privata, det var bara roligt, säger Margareta Åberg.

Charlotta Danielsson

Margareta Åberg

Namn: Margareta Åberg.

Ålder: 52 år.

Familj: Ja.

Intressen: Litteratur, musik, matlagning, mode, resor och mycket annat.

Inspireras av: Kreativa människor. Drömmer om: Varierar, men ofta härliga bad.

Favoritord: Toppen!

Lyssnar på: Elvis Presley.