Entreprenören Gunilla von Platen vill ändra synen på företagare. I stället för att se en konkurs som ett misslyckande bör man se den som en erfarenhet. Själv ser hon möjligheter i allt, och är inte rädd för att ta risker.

– Det är bättre att göra fel än att inte göra något alls, säger hon.

Gunilla von Platen tar emot på ett kontorshotell på den fashionabla adressen Strandvägen 7a i Stockholm. I huset, där flera företag i dag ryms, har bland annat Ivar Kreuger bott, och utsikten över Nybroviken talar för sig själv.

Entreprenör, företagsledare, styrelseledamot. Och trebarnsmamma. Gunilla von Platen kan sätta många titlar på sitt visitkort, och räds inte för att säga vad hon tycker. Säkert provocerar hon både män och kvinnor, som när hon konstaterar att hon inte varit mammaledig en enda dag.

– Jag kopplar aldrig av och har svårt att säga nej. Men som entreprenör måste man ta jobben när de kommer, säger hon.

Det långa, lockiga håret fladdrar när hon går med snabba steg på höga klackar genom korridoren. Bestämt och med full fart framåt. Precis som inom näringslivet. Med åren har hon dock lärt sig att våga släppa kontrollen, samt att en väl gjord hemläxa är ett måste för att lyckas med företagande.

– För den som funderar på att starta eget är det viktigt att ha en affärsplan och att verkligen ha gjort sin hemläxa och undersökt marknadspotentialen, säger hon.

Att vänta på rätt tajming är ingenting för henne.

– Man ska komma ihåg att det aldrig blir rätt tillfälle. Har man en bra affärsidé är det bara att köra. Annars riskerar man att bli gammal och bitter för att man inte vågade, säger hon.

Och att inte våga är inget som kännetecknar Gunilla von Platen. Tvärtom. Sedan hon som fyraåring kom till Sverige som flykting från Turkiet tillsammans med sin familj har hon gått sin egen väg och gjort det hon tror på.

– Jag har varit det svarta fåret i vår familj. För mig som växte upp med svenska kompisar blev det många kulturkrockar och det har varit tufft framför allt för min mamma, säger Gunilla von Platen.

Hon har åtta syskon, varav nästan alla är entreprenörer. Själv tror hon att det som drivit dem har varit att om man ska få något får man jobba för det själv. Hela familjen bodde i en liten lägenhet och pappan arbetade medan mamman tog hand om familjen, precis som i många syriansk-ortodoxa kristna familjer. Kvinnan ska ha fokus på familjen och mannen ska försörja familjen, förklarar Gunilla von Platen. Så när hon kom hem och berättade att hon tänkte flytta och att hon hade träffat en man som var skild och hade ett barn blev kulturkrocken total.

– Jag visste ju inte om något annat, alla mina kompisar var svenskar. Men min mamma blev tokig, för henne innebar ju mitt beteende att jag drog skam över familjen och att hon hade varit en dålig mor, berättar Gunilla von Platen.

I dag har hon dock en fin relation till sin mor, och hon menar att sedan hon själv fick barn har hon haft lättare att förstå vilket otroligt arbete hennes mor gjorde med att ta hand om familjen.

– Jag har sådan enorm respekt för min mamma i dag, säger hon.

Gunilla von Platen har för egen del lyckats kombinera familjeliv med entreprenörskap och att göra karriär. 2006 fick hon utmärkelsen Årets stjärnskott av Ernst & Young när de utsåg Entrepreneur of the Year, och hon har även vunnit en rad andra utmärkelser. Hon är ambassadör för Svenskt Näringsliv, engagerad i välgörenhet genom organisationen Hand in Hand och styrelseordförande för Xzakt Kundrelation som hon är ensam ägare av sedan 2004. Vd i bolaget är hennes man.

– Som kvinna krävs det att man har en fantastisk man som ställer upp och står ut, särskilt eftersom jag jobbar mer än heltid. Då kan man inte ha två agendor i familjen utan man måste jobba tillsammans, säger hon.

Att vara entreprenör är tufft och kräver mod. Själv säger Gunilla von Platen att två egenskaper som krävs för att bli framgångsrik är att vara orädd och att ha uthållighet.

– Som entreprenör måste man våga tänka annorlunda. Motgångar kommer att komma, det är inte frågan om utan när. För att lyckas måste man också våga anställa människor som är duktigare än vad man själv är.

Den som har en bra affärsidé och ser att det finns en marknad, behöver också kapital. Gunilla von Platens tips är att försöka hitta en affärsängel i stället för att gå till banken.

– När en annan entreprenör investerar i din idé får du inte bara tillgång till kapital utan även till erfarenhet och kompetens och slipper kanske upprepa andras misstag. Det är också värdefullt att redan tidigt i processen ha en mentor, säger hon.

Hon efterlyser en annan attityd till företagare, och framför allt en förändrad syn på konkurser, och jämför med USA.

– Där ses inte konkurser som något dåligt, utan snarare som en erfarenhet. Så borde det vara här också, den som har en konkurs bakom sig har i alla fall vågat försöka och det är bättre än att aldrig våga, säger hon.

Enligt Gunilla von Platen har alla ett ansvar för att stimulera entreprenörskap. Både skola, politiker och näringsliv. Hon skulle vilja se en ändring av lagen om anställningsskydd (LAS) och menar att som den ser ut i dag kan en enda felrekrytering knäcka ett företag ekonomiskt. Dessutom skulle hon vilja se skattelättnader för nystartade företag.

– I Holland skattesubventionerar man entreprenörer som startar företag under första året. Här i Sverige beskattas entreprenörer hårdare än storbolag och riskkapitalbolag. Det är för jäkligt, det är ju entreprenörerna som är framtiden, säger hon.

Sedan sin uppväxt har hon också med sig att hon ställer höga krav. Framför allt på sig själv, men även på medarbetarna. Hon vill inte ha ja-sägare runt omkring sig, utan människor som vågar tänka själva och hon kräver av sina anställda att de är delaktiga i företaget.

– Jag skulle vilja säga att jag är bestämd men rättvis. Jag uppmuntrar mina anställda att våga fatta egna beslut. För att vårt företag ska kunna hålla världsklass behöver vi ställa höga krav.

Det finns dock en stor vånda i att vara entreprenör. Viljan att hela tiden ha kontroll över allt. När företaget fortfarande var litet gick det bra för Gunilla von Platen att ha full kontroll. Då visste hon vad de anställdas respektive hette, när deras barn fyllde år och mycket annat. Men i takt med att företaget växte insåg hon det omöjliga i att ha kontroll över alla detaljer.

– Det är därför man måste våga anställa människor som är bättre än en själv. Det fick jag lära mig av min styrelse en gång, att jag inte skulle ha varit så framgångsrik om inte mina anställda varit så duktiga. Man måste våga lita på sina nyckelpersoner. Men visst är det en frustration, särskilt i början när man vill ha allt på sitt eget sätt. Det är en ångest jag brottats mycket med.

I egenskap av entreprenör har Gunilla von Platen också varit med i Draknästet i Sveriges television (svt). Ett program hon från början inte hade lust att vara med i eftersom hon inte var sugen på att synas i tv.

– Jag sa till svt att jag är med om Sven Hagströmer är med, men då fick jag veta att han sagt nej. Så jag ringde honom och övertalade honom att också vara med, och på den vägen är det. Det var kul och vi hade roligt tillsammans, men ekonomiskt var det ingen jättebra affär för mig. Jag gjorde fyra investeringar och två av dem har jag kvar, säger hon.

Charlotta Danielsson

Gunilla von Platen

Ålder: 39.

Aktuell: Ägare av Xzakt Kundrelation där hon även är styrelseordförande, ambassadör för Svenskt Näringsliv, engagerad i välgörenhetsorganisationen Hand in Hand.

Familj: Maken Alfred, tre barn och åtta syskon.

Bor: I Stockholm.

Inspireras av: Duktiga människor som ger energi. Min familj.

Favorituttryck: Allt är möjligt om du bara bestämmer dig för det.

Drömmer om: Mer tid med familjen.