En viktig, men för många okänd, aktör i EUs lagstiftningsprocess är medlemsländernas ”ständiga representationer i EU”. De kan beskrivas som de nationella regeringarnas förlängda arm och företräder dem på plats i Bryssel.

Arbetet vid ”Sveriges ständiga representation vid Europeiska Unionen i Bryssel” leds av en ambassadör som till sin hjälp har cirka 115 personer. Det är Sveriges största utlandsmyndighet och den fungerar som ett regeringskansli i miniatyr. EU-representationens uppgift är att se till att svenska intressen får så stor genomslagskraft som möjligt i EU.

Handläggare och chefer på EU-representationen deltar i det dagliga förhandlingsarbetet i rådet, i arbetsgrupper och i det som kallas Coreper. I Coreper deltar ambassadören och här behandlas frågor som är för ”politiska” för arbetsgrupperna, men för ”tekniska” för rådet. På Coreper-nivå försöker man lösa de eventuella meningsskiljaktigheter som kan kvarstå efter arbetsgruppens arbete. Alla frågor måste passera Coreper innan de tas upp vid ett ministermöte. Det finns två Coreper, Coreper I och Coreper II, med ansvar för olika ämnesområden.

Det finns runt 160 arbetsgrupper och kommittéer som förbereder rådets möten. Innan frågorna kommer till Coreper har de behandlats i någon av arbetsgrupperna, som består av tjänstemän från medlemsländerna, vanligen från departementen och/eller från representationen i Bryssel. Som exempel kan nämnas EUs förslag om nytt revisionspaket som just nu diskuteras i en arbetsgrupp. Till varje möte, som hålls en gång i månaden, kommer en representant från justitiedepartementet. På plats i Bryssel finns ett rättsråd som också är med på mötet och som innan, under och efter själva mötet kan ha haft kontakt med andra regeringars representanter för att få höra hur de ser på olika frågeställningar.

Arbetsgruppen går vid dessa möten vanligtvis igenom kommissionens förslag grundligt, artikel för artikel. Först när ärendet anses tillräckligt utrett och gruppen har kommit överens i flertalet frågor rapporterar gruppen till Coreper.

Regeringstjänstemännen i Sverige och i Bryssel måste alltså ha ett nära samarbete. Tjänstemännen i Bryssel är mycket viktiga för att föra processen framåt i Bryssels korridorer och för att få ett slutresultat som alla 27 medlemsländerna kan stå bakom.

Ewa Fallenius är press- och EU-ansvarig på FAR.

Hon är civilekonom med en Master of European Studies från College of Europe (Brugge).

ewa.fallenius@far.se