Dubbelbeskattning vid internationella transaktioner är en ständigt aktuell fråga. Advokaten och forskaren David Kleist, på juridiska institutionen vid Handelshögskolan i Göteborg, har gått på djupet när det gäller dubbelbeskattningen.

I sin avhandling analyserar David Kleist olika metoder och tillämpningsfrågor i avtal som förhindrar dubbelbeskattning. Hans forskning visar att de vedertagna metoder som används för att eliminera dubbelbeskattning kan ge vitt skilda resultat i vissa situationer – att dubbel-beskattningen fortfarande kvarstår eller att skatt inte betalas alls.

– Resultaten som redovisas i avhandlingen visar på komplexiteten inom detta område och behovet av väl avvägda regler, säger David Kleist.

Han hoppas att studien ska komma till nytta hos så väl praktiker och akademiker som hos lagstiftaren.

Eftersom dubbelbeskattning av internationella transaktioner anses hämma internationell handel och internationella investeringar väljer många stater att ingå så kallade dubbelbeskattningsavtal. Det innebär att staterna ömsesidigt enas om att begränsa sin rätt att ta ut skatt.

I avtalen används olika metoder för att förhindra dubbelbeskattning, och det är dessa metoder som David Kleist har analyserat. I studien har han även tittat på det ekonomiska utfallet i vissa utvalda situationer av de två huvudsakliga metoder som rekommenderas av OECD. Beroende på hur de tillämpas kan man få helt olika resultat.

– Vid internationella transaktioner uppkommer ofta beskattning i mer än en stat. Som exempel kan ett svenskt företag som tar emot ränta, utdelning eller royalty från utlandet bli beskattat både i Sverige och i staten som betalningen härrör från. Det finns otaliga situationer där internationell dubbelbeskattning uppkommer, säger David Kleist.

David Kleist har arbetat med avhandlingen sedan 2007 och han disputerade 27 april vid Handelshögskolan i Göteborg. Opponent var Mattias Dahlberg, professor i finansrätt vid Uppsala universitet.

Charlotta Danielsson