... Till Anna Dreber Almenberg som forskar om hur hormoner påverkar ekonomiskt beslutsfattande.

1 Varför är det viktigt att veta mer om hur ekonomiskt beslutsfattande går till?

– Genom att öka förståelsen för ekonomiskt beslutsfattande kan vi förbättra våra ekonomiska modeller. Det handlar om att ge en mer realistisk bild av hur människor fungerar, så att vi använder rätt verktyg när vi exempelvis försöker påverka beteenden.

2 Hur kom du på att du skulle studera hormonernas inverkan på ekonomiska beslut?

– Jag intresserade mig tidigt för individuella variationer i ekonomiska beteenden och fann att det fanns köns- och åldersskillnader. Nästa steg var att försöka förstå vad det beror på. Kulturella variabler verkar spela en viss roll för könsskillnader, kanske fanns det också biologiska? Det ledde mig in på hormoner.

3 Vad finns det för samband?

– Det finns studier som tyder på ett samband mellan testosteron och risktagande, men än så länge är de för få för att dra några säkra slutsatser, och det finns även studier som inte finner något samband. Vi behöver kanske tio år till för att få fram mer generella resultat, men vad vi vet är att hormoner inte bara är genetiskt betingade utan också socialt. Det är alltså inte bara hormoner som påverkar beteenden utan beteenden påverkar även hormoner. Till exempel har forskare sett att män som är pappalediga får lägre testosteronnivåer.

4 På vilket sätt kan vi använda kunskapen om hormoner?

– Än så länge inte alls. Men när vi vet mer om sambanden kommer vi att ha nytta av den både på individnivå och för de ekonomiska modeller som exempelvis ligger till grund för den ekonomiska politiken.

5 Har detta bäring på jämställdhetsdebatten?

– Eftersom vi inte har klara resultat har jag inte velat ge mig in i debatten. Men att hormoner är så socialt betingade är viktigt. Det kan också vara så att skillnaden i hormonnivåer inom en individ spelar större roll än skillnaden mellan individer. Genomsnittliga skillnader mellan män och kvinnor säger ganska lite om hur en enskild individ kommer att bete sig. Därför tror jag att vi ska prata mer om beteende och mindre om kön, när vi exempelvis funderar på hur vi ska sätta samman en styrelse.

Rakel Lennartsson