Går hand i hand

Rådgivarna spelar en viktig roll för riskkapitalet. Och riskkapitalets utveckling har i sin tur bidragit till att rådgivningsverksamheten strukturerats på revisionsbyråerna.

Riskkapitalets utveckling i Sverige kan delvis sägas ha gått hand i hand med rådgivningsverksamhetens utveckling inom revisionsbyråerna. Andreas Marcetic, delägare i Deloitte, har under många år arbetat med rådgivning till riskkapitalbolag.

– Det har hänt en hel del när det gäller utvecklingen. I början av 1990-talet var det nog ingen av de stora byråerna som hade en dedikerad organisation för att jobba specifikt med M&A, merger and acquisitions, det vill säga företagsförvärv men det har vuxit fram sedan dess, berättar Andreas Marcetic.

Företagsförvärven i sig var ingen ny företeelse i början av 1990-talet. Det som däremot ändrades var riskkapitalbolagens inträde på marknaden och att processen runt företagsförvärven därigenom blev mer strukturerade.

– Tidigare när företag bytte ägare var det vanligt att företag köptes och såldes inom samma, eller närliggande, bransch och kanske på samma ort vilket ledde till att den som skulle sälja eller köpa ett bolag hade en helt annan förkunskap, säger Andreas Marcetic.

När riskkapitalbolagen gjorde entré var de också i högre grad en mer finansiellt driven aktör. Att förvärva ett bolag i en bransch som man historiskt inte kände till var inget ovanligt, men det ställde också andra krav på rådgivning.

– Riskkapitalet har helt klart bidragit till att revisionsbyråernas M&A-avdelningar har utvecklats och strukturerats. I och med riskkapitalets inträde på den svenska marknaden har det vuxit fram ett ökat behov av strukturerad hjälp. Det har påverkat advokater, revisorer och andra rådgivare, säger Andreas Marcetic.

Vanligt är att revisorer, advokater och kommersiella rådgivare samarbetar kring uppdragen från riskkapitalbolagen. Lite förenklat kan man säga att advokaterna går igenom de juridiska bitarna, medan revisorerna granskar omsättnings- och resultatutveckling, kassaflöde samt övriga finansiella risker och skatteeffekter.

– Vi rådgivare hjälper också ofta till med frågor som rör marknaden och de kommersiella bitarna. Det kan till exempel handla om olika produkt- och branschanalyser, säger Andreas Marcetic.

Att samarbetet mellan revisionsbyråer, advokatbyråer samt andra rådgivare växer fram har även det drivits på av riskkapitalbolagens behov av rådgivning.

– Riskkapitalet har under senare tid fått kritik från omvärlden främst avseende deras informationsgivning och transparens, vilket i sin tur har lett till ett ökat behov av professionell och effektiv hjälp från externa rådgivare, säger Andreas Marcetic.

Men revisionsbyråerna finns inte bara med i processerna då bolag ska förvärvas eller avyttras. En viktig roll finns också att spela när ett företag har förvärvats och två företagskulturer ska bli en.

– Integrationsarbetet påbörjas när ett företag har köpts och i den processen kommer vi ofta in som rådgivare, säger Andreas Marcetic.

1990- och 2000-talet var fantastiskt för riskkapitalbolagen, och på så sätt även för revisionsbyråerna som fick många uppdrag vilket expanderade rådgivningsavdelningarna. Nu har riskkapitalmarknaden i Sverige och Norge mognat och konkurrensen hårdnat konstaterar Andreas Marcetic.

– Bolagen som finns i dag, framför allt börsbolagen, har även blivit bättre på att själva vidareutveckla sina verksamheter och blivit mer sofistikerade inom M&A, säger han.

Riskkapitalet är också inne i en förändringsprocess. En ökad transparens efterfrågas på marknaden och Andreas Marcetic tror att rådgivarna kan bidra med mycket i just den frågan.

– En konsekvens av att riskkapitalbolagen inte varit tillräckligt transparenta är att det lätt blir missuppfattningar om vad de gör och att de kan få oförtjänt dålig kritik. Riskkapitalbranschen arbetar med att bli mer transparent och här har vår bransch möjlighet att bidra, säger han.

Charlotta Marténg