Bra att tänka på när det är dags att lämna över

Sex av tio företag kommer att genomgå ett ägarskifte de närmaste åren. Oavsett om företaget går vidare inom familjen eller säljs till en extern köpare är det viktigt att planera.

– Alla typer av generationsskiften kräver hjälp av rådgivare som kan fungera som en bro mellan det gamla och det nya, säger Fredrik Waern på KPMG i Göteborg.

Enligt Entreprenörskapsforum väntar flera ägarskiften de kommande åren. Bakgrunden är att Sverige har bland de äldsta företagsledarna i Europa när det handlar om små och medelstora bolag, och många av dem planerar att lämna sitt företag. I praktiken innebär det goda affärsmöjligheter för revisionsbyråerna då ägarskiften ofta kräver hjälp av revisorer, redovisningskonsulter, rådgivare eller jurister.

– En generationsväxling från föräldrar till barn är numera relativt okomplicerad. Den är inte lika tekniskt avancerad som den var innan arvsskatten togs bort. Däremot är det många andra frågor att fundera på för den som ska lämna över sitt företag och då behöver man ha hjälp, säger Fredrik Waern.

Han jobbar som revisor på KPMG i Göteborg och har vid flera tillfällen hjälpt sina kunder med generationsväxlingar eller andra ägarskiften. I och med det har han också gått igenom de vanligaste frågorna som uppstår vid ett ägarskifte.

– Det handlar om vem som ska ta över, till vilket pris, hur eventuella syskon som inte vill vara med ska kompenseras och hur företaget ska överlåtas. Till stor del är det värderingsfrågor och rättvisefrågor, sammanfattar han.

Det är inte bara ålder och en kommande pension som sätter igång tankarna på att överlåta sitt företag. Även en orolig ekonomisk situation i omvärlden kan påverka. I vissa fall kan det vara så att den som planerat ett ägarskifte till en extern ägare väljer att vänta för att kanske få ut mer för sitt företag om några år.

– Dessutom är det så att många som är egna företagare och fyrtiotalister fortfarande har ett driv och en vilja att vara kvar. De trivs med att vara företagsledare och har kanske svårt att acceptera att när åldern kommer så tar deras karriär slut, säger Fredrik Waern.

Han rekommenderar alla som planerar ett generationsskifte att tänka igenom saken ordentligt, och att diskutera frågan med sin familj. Vanligt är att företagsledaren själv gått och tänkt på frågan och förberett sig mentalt, men inte tagit upp det med sin omgivning.

– Ett vanligt karaktärsdrag hos företagare är en stark beslutskraft, och företagande är inte en diskussionsklubb. Men det här är en fråga där vi rekommenderar att man samlar familjen och även syskon som kanske inte ska ta över för att ta upp frågor som behöver ställas, säger han.

Vissa företag har gått i arv i generation efter generation. I dessa fall kan det vara mer givet för barnen att de förväntas driva företaget vidare än i företag som de egna föräldrarna har startat och fått att blomstra.

– När det gäller företag som gått igenom många generationer har barnen ofta fötts in i rollen att de ska ta över som företagsledare och föräldrarna har själva varit med om en generationsväxling. Då ser man det inte som så märkvärdigt att växla över, säger Fredrik Waern.

För den som däremot har startat och byggt upp ett företag kan det vara svårare att släppa det vidare till sina barn. I de fallen ser Fredrik Waern en klar trend att det är vanligare att man säljer företaget vidare än att man låter det gå i arv till sina barn.

– Det kan handla om flera saker, som att barnen inte är intresserade av att ta över eller att företagaren inte vill att barnen ska behöva arbeta lika hårt som han eller hon har gjort. Det kan också vara så att man av ekonomiska skäl vill ha ut pengar för sitt företag och då kan det vara enklare att sälja det.

För en revisor eller redovisningskonsult som följer ett bolag handlar det om att bidra till att göra bolaget så attraktivt som möjligt.

– Kopplat till vår verksamhet är det viktigt att försöka göra bolaget till en så lönsam rörelse att det blir en lönsam affär att antingen sälja det eller generationsväxla. För att möjliggöra en god succession krävs en god intern kontroll och en vinstgenerering. Det underlättar självklart för kommande generation om den får ta över ett hälsosamt bolag, säger Fredrik Waern.

Det är också en av förklaringarna till varför många väljer att skjuta på en generationsväxling om det är lågkonjunktur.

– Då kan det bli mer komplicerat med frågor som rör produktutveckling och personal. Sedan ska man komma ihåg att det också kan vara skattemässigt fördelaktigt att jobba vidare med tanke på sänkningen av de sociala avgifterna och pensionärernas relativt låga beskattning. Detta tillsammans med lönesummereglerna kan vara en förklaring till varför en del jobbar vidare, säger Fredrik Waern.

Charlotta Danielsson

Tips

Fredrik Waerns tips kring ägarskiften/generationsskiften:

Revisorn/rådgivaren kan fungera som en bro mellan det nya och det gamla.

Tänk igenom skiftet ordentligt och diskutera det med familjen.

Fundera på äktenskapsförord och enskild egendom.

Ett sätt att förbereda ett generationsskifte kan vara att ta in en extern VD eller en extern styrelseledamot.

Tänk på att det kan ta tid att hitta de nya rollerna efter att själva generationsskiftet är genomfört på pappret.