Kortsiktigheten på börsen är störande. Något måste göras. Den diskussion som pågår rörande börsbolagens obligatoriska kvartalsrapporter är inte tillräcklig. Vi måste tänka nytt. Vi måste få ett system där nervösa kortsiktiga placerare får stå tillbaka för de lugna långsiktiga industrialisterna.

Mitt förslag är treårsrapporter – inte kvartal, halvår eller år, utan treårsrapporter. Vart tredje år samlas aktieägare och intressenter på bolagsstämman. Då presenteras företagets senaste treårsperiod, samtidigt som dess långsiktiga investeringsplaner fastställs, ungefär som i kinesisk politik. Efter tre år samlas vi igen och följer upp utvecklingen.

Hur det skulle ha sett ut de senaste 18 åren ser du i diagrammet härintill. Där presenteras börsbolagens treårsvinster. Dipparna är marginella och den senaste treårsperioden är den bästa. Vi hade egentligen inte behövt bry oss om krisen i eurozonen eller USAs budgetbråk. Inte heller oron för Kinas tillväxt eller den japanska kärnkraftskatastrofen hade stört vår nattsömn. Vi hade i lugn och ro kunnat fokusera på företagens långsiktiga utveckling och köpt aktier i maklig takt.

Ingen revolution har dock bara fördelar. Vi skulle behöva reglera hur aktieägare med styrelserepresentation får agera. De har ju insyn i bolaget och kan därför inte tillåtas att agera kortsiktigt på börsen. Möjligen skulle vi enbart tillåta företagsledningen att lämna information till styrelsen vart tredje år (många VDar skulle jubla), men, nej – det är för långtgående. Låt oss i stället förbjuda aktieägare med insyn i bolaget att köpa och sälja aktier senare än 30 börsdagar efter avlämnad treårsrapport. Även det är bra för långsiktigheten.

Dessutom skulle redovisningen förenklas, eftersom skillnaden mellan ett kassaflöde och en vinst över en treårsperiod är ganska liten. Troligen skulle vi inte behöva några IFRS, annat en standard som reglerar kassaflödesanalysen. Periodiseringar blir överflödiga.

Och då blir även revisorn överflödig, för om periodiseringar avskaffas behövs knappast någon kontrollant av treårsbokslutet. Bolaget kan på annat sätt se till att inte tillgångar försnillas, exempelvis genom att anställa ett par detektiver eller några logistikkonsulter. Det blir billigare.

Möjligen skulle finansminister Anders Borg (M) bli ett problem. Han vill ha skatteinkomster var och varannan månad. Mitt förslag är att uppvakta honom och föreslå att bolagsskatten avskaffas helt. Då kan regeringen konkret få visa att de stödjer, inte bara en ökad långsiktighet, utan även en förenkling för företagen.

BALANS_2013_NR_4_BILD_1

Troligen skulle vi dock behöva reglera när och hur uppköp av börsbolag får göras. En negativ konsekvens av treårsrapporter skulle vara att värderingen av bolagen blir låg. Att bara få reda på företagets utveckling var tredje år ökar osäkerheten, vilket ökar riskpremien, som sänker värdet. Ett annat problem är att konkurrenter till bolaget skulle kunna lägga bud på bolaget med vetskap om att exempelvis marknadsefterfrågan har vänt, som efter Lehmankraschen. Under 2009 hade nog massor med lågvärderade bolag köpts upp. Nej, uppköp måste regleras. Mitt förslag är att de bara får göras inom 30 börsdagar efter en avlämnad treårsrapport, så att alla aktörer har samma information.

Makroekonomisk statistik kan också bli ett problem. Den lämnas ofta på månadsbasis. Vi skulle åtminstone behöva förbjuda all kortsiktig branschstatistik, som exempelvis lastbilsförsäljning (kan störa Scanias och Volvos långsiktighet), försäljning av kläder och skor (kan störa H&M) och en del annan månadsvis branschstatistik. Möjligen är det lika bra att även avskaffa kvartalsvisa BNP-beräkningar. Även det kan störa bolagens långsiktiga investeringsplaner. Vi kan tillåta information om befolkningstillväxt och åldersstruktur, det räcker.

Stöd ökad långsiktighet! Gå in på trearsrapporter.nu och ge ett bidrag :-)

Peter Malmqvist är finansanalytiker. Han skriver i vartannat nummer av Balans.

peter.malmqvist@eqr.se