FAR är mitt uppe i ett framtidsarbete för att få en bild av hur ”redovisnings- och revisionsbranschen” kommer att se ut 2025. Vilka utmaningar står branschen inför och hur ska vi förbereda oss på bästa sätt? Resultatet ska presenteras på FARs branschdagar i september.

Samtidigt pågår framtidsstudier på en betydligt mer övergripande nivå. Vilka utmaningar står Europa inför och hur kan vi förbereda oss för dessa? EU är ett historiskt projekt, men också i allra högsta grad ett framtidsprojekt. Hur kan vi ta tillvara den potential som finns hos en halv miljard européer?

Vad är en EU-medborgare? EU består i dag av 27 länder med olika historia, språk och kultur, men vi står på en gemensam grund. I vilken riktning ska EU gå för att tillfredsställa sina medborgare? Att göra alla nöjda är en omöjlighet, men att få med så många som möjligt på tåget är avgörande för en lyckad union. Kommer vi i framtiden att se ett Europa ”à la carte” där varje land får välja vilka politiska initiativ, pakter och institutioner som man vill ingå i, eller får vi till slut ett ”Europas förenta stater”? Det sistnämnda lyfte EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso upp i sitt ”State of the union-tal” i höstas. ”I slutänden måste EU utvecklas till en federation av nationalstater. Detta är en nödvändighet och bör också göras till vårt politiska mål. Det måste vara ledstjärnan för vårt arbete under de kommande åren”, slog han fast. Eller blir det kanske någonting mitt emellan? Vi ser redan nu ett fördjupat samarbete i form av en bankunion, men den är frivillig. Medlemsländerna får välja om de vill vara med eller inte. Samtidigt visar flera medlemsländer sitt missnöje med EU. Storbritannien, som visserligen alltid har varit EU-skeptiskt, talar nu högt om en folkomröstning om landet ska vara med eller inte i EU.

EU står inför minst sagt stora utmaningar. Tillväxten är mycket låg och arbetslösheten fortsätter att stiga. Varannan ungdom i Grekland och Spanien är utan arbete. Fattigdom och social utslagning ökar bland EUs medborgare. EUs ledare sätter nu sitt hopp till ”Europa 2020-strategin”. Den ska ”skapa de rätta förutsättningarna för en annan sorts tillväxt som är smartare, hållbarare och mer inkluderande”.

Känner EUs medborgare sig delaktiga i utvecklingen av Europas framtid? Känner de att de kan påverka politiken? EU har med åren blivit alltmer demokratiskt tack vara att Europaparlamentet har fått mer makt i varje nytt fördrag som förhandlats fram. Men tar vi vara på denna makt? Det är fortfarande ett väldigt lågt deltagande i valen till Europaparlamentet. Det finns alltså ett avstånd mellan politikerna och medborgarna. Hur ska vi minska detta avstånd? EUs institutioner och medlemsländernas regeringar måste bli bättre på att berätta vad de gör och hur detta arbete påverkar människorna. Det är vi, EUs medborgare, som måste tala om för dem som vi valt till Europaparlamentariker hur vi vill att de ska agera i olika frågor. Vi har ju trots allt valt just dessa personer till att vara vår röst i EU. Det räcker inte längre med att vara engagerad på nationell nivå eftersom de flesta beslut i dag fattas på EU-nivå.

Robert Schuman sa redan i sin deklaration 9 maj 1950 att ”Ett enat Europa kan inte bli verklighet på en gång och inte heller genom en helhetslösning. Det kommer att bygga på konkreta resultat, varigenom man först skapar faktisk solidaritet”.

Den europeiska unionen utvecklas i takt med nya utmaningar och händelser på lokal, regional och global nivå. Hur framtiden kommer att se ut är det ingen som vet, men vi vet att vi alla kan vara med och påverka den.

Och det gäller naturligtvis också vår branschs framtid. Passa på att göra din röst hörd i det arbete som pågår. Vi kommer förhoppningsvis få svar på vilka trender vi kan se och vilka förväntningar olika aktörer har på branschen. Håll utkik efter mer information på far.se.

Ewa Fallenius är ansvarig för EU-frågor och omvärldsbevakning på FAR.

Ewa Fallenius skriver i varje nummer av Balans.

ewa.fallenius@far.se