Danmarks nya bestyrkandetjänst går på tvärs mot internationell standard och äventyrar jämförbarheten mellan länder. Trots allt är det ett positivt initiativ, skriver auktoriserade revisorn Mats Olsson. När allt fler företag har möjlighet att välja bort revision ökar trycket på branschen att erbjuda alternativa tjänster.

Det sägs ju ofta att en humla inte kan flyga, men gör det ändå. Den vet ju inte att den inte borde kunna – bullig, tung och klumpig samt med alldeles för små vingar. Steget till revisorsvärlden är kanske mindre än vad man tror – och då är det inte tung och klumpig jag avser – utan förhållandet att revisorer inte kan lämna ett positivt uttalande i samband med en översiktlig granskning. Men nu gör man det i Danmark. Helt i strid med gällande ISA har våra danska grannar lagstiftat om att alla revisionspliktiga bolag med omsättning upp till EUs maxgräns om cirka 75 miljoner kronor från och med 2013 kan välja bort revision om de i stället väljer vad man kallar extended review.

Denna review är en översiktlig granskning i enlighet med SÖG2400 fast med vissa förutbestämda tillägg. Det intressanta är att man till denna nya tjänst också av sin revisor får ett positivt uttalande, det vill säga kunden slipper få de reservationer, dubbla negationer med mera som för så många skapar mer frågetecken än utropstecken och som kanske i sig är ett skäl till att de översiktliga granskningarna inte är så vanligt förekommande.

Utöver granskning enligt SÖG2400 är det följande tillkommande åtgärder som ska genomföras:

Revisorn ska inhämta engagemangsbesked från berörda banker/kreditinstitut.

Revisorn ska begära utdrag från fastighets-­, bil- samt personregister.

Revisorn ska, i förekommande fall, förhöra sig om tvister etcetera hos bolagets jurister eller juridiska ombud.

Revisorn ska kontrollera att bolaget sköter redovisning av skatter och avgifter.

Med ovanstående komplement till de åtgärder som SÖG2400 föreskriver menar man att revisorn sedan – förutsatt att inga väsentliga fel uppmärksammats – kan lämna ett uttalande som är positivt, oaktat att det inte kan lämnas med samma höga säkerhet som gäller vid revision.

Det finns ännu inte någon statistik över hur många företag i målgruppen som valt denna alternativa tjänst, och naturligt nog inte heller några fallstudier att granska. Mot bakgrund av att vi lever i en värld där ”status quo is not an option” (uttalande av EU-kommissionär Michel Barnier, reds. anm.) så kanske det ändock finns anledning att stanna upp och tänka till. För visst är denna danska modell ett bra exempel på begreppet ”think outside the box”.

Personligen är jag stark anhängare av revision. När inte bara svenskt utan hela världens näringsliv till cirka 95 procent består av små- och medelstora företag och dessa anses unisont vara ryggraden i all ekonomi, ja vad är då naturligare än att låta revidera dem? För de bolag som av ett eller annat skäl numera inte revideras bör vår bransch bli bättre på att tillhandahålla alternativa tjänster. I det perspektivet är danskarnas nya tjänst intressant.

Jag hävdar inte att den ”danska modellen” är allena saliggörande – snarare tvärtom.

I ett avseende kan den om den kommer i fel händer som jag ser det vara rena massförstörelsevapnet för all form av jämförbarhet över gränserna. Med andra ord, nu öppnar de facto ett av de 27 länderna inom EU dörren för alldeles egna lagar och regler som dessutom kan gå på tvärs emot internationella överenskommelser och rekommendationer. Det hjälper ju inte att vi har ISA, IFRS eller vilken annan standard som helst om sedan varje enskilt land gör egna lösningar som passar just dem bäst.

Samtidigt tycker jag att det finns ett positivt anslag i att likt humlan pröva sina vingar och se vart det bär. Vi i Sverige är givetvis inte de enda som följer Danmarks försök att försöka möta efterfrågan på nya tjänster i vår bransch. Oavsett om denna ”flygtur” slutar med en kraschlandning eller blir en succé kan jag inte låta bli att här citera Sir Winston Churchill. Långt innan Danmark lagstiftade om extended review, eller FAR började utveckla det som kallas K2-revision sa han:

”Success is the ability to go from failure to failure without losing your enthusiasm”.

Mats Olsson är auktoriserad revisor på Adrian & Partners och ledamot i IFACs SMP-kommitté.