Konkurs eller rekonstruktion? Viktigaste förutsättningen för att rädda ett företag heter tid. Revisorn eller redovisningskonsulten skapar tid, genom att fånga upp signaler som företagaren helst blundar för.

Det finns konkurser som skulle kunna undvikas om rätt åtgärder hade satts in i tid. Och det finns rekonstruktioner som är dömda att misslyckas för att de inleds för sent. Så sammanfattar Ackordscentralens VD Mikael Kubu tidsaspektens betydelse när det gäller att rädda ekonomiska värden.

– Det viktiga är att ta tag i saker i tid. Sjukdomsinsikten är många gånger låg och då är konsulten, det vill säga revisorn eller redovisningskonsulten, väldigt viktig, säger han.

Mikael Kubu beskriver den typiske entreprenören som en obotlig optimist – en person som alltid tror att affären snart ska komma och allting snart ska lösa sig. En sådan person behöver en motvikt. Typiskt sett har motvikten varit revisorn, och i ökande grad är det redovisningskonsulten. Ofta beskrivs revisorn och redovisningskonsulten i termer av företagarens bästa vän. Han eller hon kan analysera siffrorna och se det som entreprenören helst blundar för.

– Ett bolag utan revisor riskerar att under en längre tid driva en verksamhet med ett personligt betalningsansvar. Att driva ett företag på obestånd är som att gå på minerad mark, säger Mikael Kubu.

Företagsledare och styrelseledamöter är inte alltid medvetna om alla ansvarsfrågor och vet inte när det är dags att dra i nödbromsen. En revisor däremot, vet vad som gäller och ska upplysa företagsledningen om vad som krävs när exempelvis hälften av aktiekapitalet är förbrukat. Då inträder det personliga betalningsansvaret och bolaget måste upprätta en kontrollbalansräkning.

Den slopade revisionsplikten för mindre företag synliggör ytterligare värdet av en kvalitetssäkrad redovisning, menar Mikael Kubu.

– Vi märker absolut av den slopade revisionsplikten, men ärendena kommer ju på vårt bord med en viss fördröjning.

En del i konkursförfarandet handlar om att granska bolagets bokföring och för att göra detta anlitar konkursförvaltaren ofta en revisor. Hur långt tillbaka i tiden granskaren behöver gå, beror på om företaget haft revisor tidigare och om han eller hon lämnat rena revisionsberättelser.

– När vi får in ett bolag som inte haft revisor kan vi då lita på redovisningen? Oreviderade siffror är inte lika tillförlitliga, särskilt inte i obeståndsärenden, vilket leder till att utredningen blir dyrare alternativt sämre, säger Mikael Kubu.

Själv får han – alltför ofta – inte tillgång till företagen förrän olyckan är framme, som konkursförvaltare eller ombud för en av konkursens parter. Men en redovisningskonsult eller revisor har en unik position vad gäller insyn i företaget och förtroende hos företagets ledning. Han eller hon är ofta företagarens viktigaste bollplank.

– Generellt sett är revisorer bra på att påtala problem, särskilt i små och medelstora företag, tycker Mikael Kubu.

Problemet är att inte alla företagare har kontakt med sin revisor när de borde. Kontakten minskar ofta när den borde vara som mest intensiv, det vill säga när företagaren får problem. Det kan bero på kostnaden. Men det kan också bero på att man skäms över att man har tappat kontrollen, och väljer att fortsätta att stoppa huvudet i sanden.

– Min erfarenhet är att många tycker det är lättare att prata med sin revisor eller redovisningskonsult än exempelvis med sin bank, säger Mikael Kubu.

Själv får han en hel del kunder genom revisorer och andra som har insyn i bolaget och kontaktar honom för en ”second opinion”. Ju tidigare han blir inkopplad, desto större chans att han lyckas att rekonstruera bolaget utan konkurs.

Rakel Lennartsson

Mikael Kubus 11 tips till företag och revisorer

  1. Sträva efter att snabbt kunna minska kostnadskostymen. Undvik långa och kostsamma hyresavtal.

  2. Var inte beroende av en eller ett fåtal kunder.

  3. Får företaget problem, se till att prioritera ekonomifunktionen.

  4. Rapporteringen måste till fullo stämma när resurserna i företaget är begränsade.

  5. 5. Håll löpande kontakt med revisorn när företaget får problem.

  6. Se till att hålla företagets bank löpande informerad när företaget får ekonomiska problem.

  7. Kontakta revisorn direkt när det finns misstanke om att mer än hälften av aktiekapitalet är förbrukat.

  8. Om så är fallet se till att i samråd med revisorn noga följa de formaliasteg som aktiebolagslagen föreskriver för undvikande av personligt ansvar.

  9. Om skatten inte betalas i tid föreligger risk för personligt betalningsansvar.

  10. Etablera kontakt med specialiserad advokat (konkursförvaltare/rekonstruktör) i tid. Då kanske en konkurs kan undvikas.

  11. Dra i handbromsen i tid. Även konkursen är ett bra rekonstruktionsinstrument om den inte sker på ett för sent stadium.