Ackordscentralen startade som ett branschinitiativ för att bringa ordning och reda innan det fanns fungerande system för utlåning och indrivning.

Ackordscentralen förvaltar ett både ekonomiskt och historiskt arv, som går tillbaka till 1850-talet. Då fanns varken ett fungerande bankväsende eller lagar för att hantera konkurser. Ackord träffades hipp som happ mellan borgenärer och gäldenärer. Ackordscentralen syftade till att bringa ordning och reda och skapa rättvisa mellan olika parter. Den bildades av Köpmannaföreningen som enades om att alla ackord måste godkännas centralt av en styrelse -Ackordscentralen.

Ackordscentralen hade i praktiken monopol på ackord fram till krisåren i början av 1990-talet. Då började även advokater att åta sig ackordsuppdrag.

– Konkurrensen från advokatbyråerna ökar när det är dåliga tider, men vi har i stort sett lyckats behålla vår marknadsandel, säger Mikael Kubu, VD för AC-gruppen, som äger Ackordscentralen på olika orter i Sverige.

Antalet konkurser i Sverige nådde rekordnivåer i samband med 90-talskrisen med 20.000 konkurser 1991–1992. I dag ligger antalet på omkring 7.000 om året. Antalet rekonstruktioner ligger runt ett par hundra per år, men rekonstruktioner är ofta större. I och med globalisering har konkurser och företagsrekonstruktioner liksom företagande i allmänhet blivit mer komplext, vilket innebär att marknaden för dessa tjänster totalt sett har ökat.

Rakel Lennartsson