Fakirplanet lyfter 6.50 från Bromma. Två timmar och tio minuter senare landar jag i Europas huvudstad Bryssel. Taxiresan in till centrum tar ungefär 20 minuter. Ibland tar jag tåget som tar lika lång tid och kostar en fjärdedel, men i dag har jag bråttom till mitt första möte.

Jag anländer till Europaparlamentet strax före klockan tio. Efter en gedigen säkerhetskontroll väntar jag i den stora entrén till dess att europaparlamentarikerns assistent kommer för att hämta mig. Byggnaden är enorm och består av många långa korridorer. Jag visas in i ett litet grått rum och efter några minuter dyker den svenska europaparlamentarikern upp. Vi har setts flera gånger förut och vi återupptar snabbt den dialog vi tidigare haft om det aktuella ämnet. Utskottet för ekonomi och valutafrågor (ECON) ska ha omröstning om en vecka och det är viktigt att lyfta fram relevant fakta i den pågående debatten. Assistenten är med under hela mötet och ställer initierade frågor. Det är många som är inblandade i förberedelsearbetet inför parlamentets beslut. Många ledamöter har flera assistenter, eller handläggare som de egentligen heter). De ska på kort tid sätta sig in i en mängd olika sakfrågor. Ofta kan de söka faktahjälp från företag eller intresseorganisationer som är väl insatta i de aktuella frågeställningarna. Jag är imponerad av hur snabbt de kommer in i de varierande ämnena.

Efter mötet tar jag en promenad längs Bryssels gator. Jag passerar Place du Luxembourg där folk sitter i solen och dricker kaffe. Efter arbetsdagens slut är det många som samlas på torget för en belgisk öl.

Jag kommer fram till EU-kommissionens stora byggnad ”Berlaymont” vid Place Schuman. Här omkring finns de flesta av kommissionens alla generaldirektorat, som kan liknas vid de svenska departementen. Generaldirektoratet för den inre marknaden ligger en bit ner på Rue de la Loi. Det är dags för nästa möte och att diskutera det senaste förslaget från EU-kommissionär Michel Barnier. Det är EU-kommissionen som lägger fram förslag till nya lagar och regler. Det är sedan upp till Ministerrådet, som består av representanter från varje medlemsstats regering, och de folkvalda i Europaparlamentet att besluta om förslaget ska antas och i så fall i vilken form. Jag berättar för handläggaren om mina åsikter och vi kommer fram till att vi ska ha en fortsatt dialog under den pågående processen.

Jag äter lunch med en branschkollega. Det är alltid bra att bli uppdaterad om senaste nytt i Bryssel. Vad sker i korridorerna? Vem träffar vem och vad är uppfattningen i den här frågan?

Efter lunch är det dags för ett möte på den svenska EU-representationen vid Square de Meeûs. Tjänstemännen där kan sägas utgöra ett svenskt regeringskansli i miniatyr. Hur går det med förhandlingarna i ministerrådet? Lyssnar de andra medlemsländernas regeringar på de svenska synpunkterna? Det är en bra värdemätare för att få en känsla för åt vilket håll det rör sig.

Jag hinner med en snabb promenad till Grand Place. Här står tiden stilla och en helt annan känsla infinner sig jämfört med i de stressiga EU-kvarteren. Det är här som alla turister samlas för att exempelvis ta en öl på Roi d’Espagne. Eller för att äta pommes frites med majonnäs eller en belgisk våffla. Jag köper choklad, vilket är ett måste vid ett besök i chokladlandet, och beger mig sedan till den närliggande Centralstationen.

På tåget ut till Bryssels flygplats tänker jag tillbaka på dagens möten. Jag har fått en hel del information som jag ska sprida vidare. Efter en lång och händelserik dag är jag tillbaka på Bromma 21.35.

Det här är ett exempel på hur en dag i Bryssel kan se ut för en lobbyist. Lobbyism ses ibland som något negativt, men är en naturlig del av den svenska och europeiska regelutvecklingen. Ungefär 70 procent av nya svenska rättsregler bestäms på EU-nivå. Därför är det viktigt att vara på plats i Bryssel, ”promenera i korridorerna” som jag brukar säga, och påverka långt innan nya förslag blir verklighet i Sverige.

Ewa Fallenius är ansvarig för EU-frågor och omvärldsbevakning på FAR.

Ewa Fallenius skriver i varje nummer av Balans.

ewa.fallenius@far.se