Bokföringsnämnden (BFN) har presenterat ett förslag till nytt allmänt råd om bokföring, inklusive vägledning. FARs policygrupp för redovisning har behandlat förslaget och lyfter i remissvaret till BFN fram ett flertal förbättringsförslag. I denna artikel redogör Mattias Overud och Jenny Falk för huvuddragen i FARs remissvar.

BFN – Bokföringsnämnden

BFL – Bokföringslagen

BFN presenterade i november 2012 ett förslag till ett nytt allmänt råd, inklusive vägledning, om bokföring. Ett syfte med förslaget var att samla nuvarande normgivning som avser bestämmelser i bokföringslagen (BFL) i ett samlat regelverk. Förslaget motsvarar, enligt BFN, till största delen befintliga regler, med några nya regler till följd av ändringar i BFL, och har skrivits för att passa aktuella förhållanden och företagens behov.

Behovet av ett nytt allmänt råd är stort och har efterfrågats av många. Anledningen är bland annat att BFL har ändrats och numera tillåter senareläggning av bokföringen i syfte att anpassa den till perioden för redovisning av skatter och avgifter, men även med anledning av de senare årens accelererande teknikutveckling och avsaknad av vägledning i vissa frågor, samt att tidigare rekommendationer och allmänna råd inte är uppdaterade utifrån ändringar som skett i BFL.

Norgivningen samlas

FAR ställer sig positiv till BFNs arbete med det allmänna rådet och vägledningen. Dagens normgivning om bokföring är utspridd på flera rekommendationer och allmänna råd. Att samla nuvarande normgivning i ett regelverk kommer att underlätta för användarna och öka tillgängligheten. I likhet med K-regelverken är tanken från BFN att samla all kompletterande normgivning gällande bokföring i ett och samma råd. Även strukturen är densamma som i K-regelverken, det vill säga att samla relevant lagtext, allmänt råd och kommentarer för varje område, där det allmänna rådet utgör själva tolkningen av lagtexten.

FARs policygrupp för redovisning har arbetat intensivt med att lämna synpunkter på förslaget. I det arbetet har vi fått möjlighet att träffa BFN och få information om bakgrunden till arbetet med remissen och dess uppbyggnad. Vid mötet klargjorde BFN bland annat att utgångspunkten har varit att det inte ska göras några direkta ändringar i sak utan förtydliganden inom de områden som tidigare varit oklara. Värt att poängtera är att FAR i remissvaret inte kunnat ta ställning till de exempel som det refereras till i vägledningen, och som är viktiga komplement till det allmänna rådet, då dessa inte har varit tillgängliga i det remitterade förslaget. Remisstiden för det lämnade förslaget gick ut 28 februari i år och här redogör vi för de huvudsakliga synpunkterna i FARs remissvar.

Den kompletterande normgivningen kring bokföring är ett viktigt verktyg för såväl företagaren och dess intressenter som för redovisningskonsulter och revisorer. Det är därför viktigt att normgivningen är tydlig och tillräckligt omfattande. Att samla normgivningen i ett regelverk är ett steg i rätt riktning. I det remitterade förslaget kan emellertid konstateras att i jämförelse med nuvarande normgivning har mycket text tagits bort i det nya allmänna rådet. Om det i praktiken innebär en förändring eller inte är svårt att uttala sig om. Det är dock FARs uppfattning att i och med den minskade omfattningen av text har mycket av den vägledning som finns i dag avseende tillämpningen av BFL tagits bort. För att kunna vara det verktyg som målgruppen behöver och för att möjliggöra en enhetlig tillämpning av BFL är det FARs uppfattning att förslaget innehåller alltför lite vägledning.

För vem är rådet skrivet?

En väsentlig fråga är för vem rådet är skrivet, det vill säga vem är det som behöver vägledning i att tolka lagtexten? FAR anser att det i första hand bör vara ett stöd för tillämparen. Fokus ska alltså inte ligga på att kontroll av bokföringen ska kunna göras i efterhand. Som förslaget nu är skrivet saknas det fokus på hur bokföringen ska hanteras löpande under året för att kunna utgöra ett tillförlitligt underlag för rapportering och beslut som ska tas av företagsledningen.

FAR anser dessutom att en central fråga vid löpande redovisning inte är besvarad, nämligen frågan om när en post är bokförd? Det är i förslaget otydligt vad som avses med pågående bokföring, vilket är centralt bland annat för att det ska vara tydligt hur rättelser/ändringar ska ske och vad som måste arkiveras.

För att förbättra användarvänligheten föreslår FAR även en fylligare introduktionsdel till respektive kapitel i det allmänna rådet med en beskrivning av de grundläggande frågeställningarna i BFL som det allmänna rådet behandlar. I förslaget finns definitioner på flera ställen vilket gör det svåröverskådligt och dessutom saknas ett antal centrala definitioner. Definitioner bör enligt FAR samlas på ett ställe i vägledningen.

Vad gäller själva tidpunkten för bokföring finns en undantagsregel i BFL som tillåter en senareläggning av bokföringen. Då detta är en undantagsregel bör den även behandlas som sådan i det allmänna rådet. FAR önskar att det i det allmänna rådet tydliggörs att huvudregeln för alla bokföringsskyldiga är att bokföring ska ske senast nästpåföljande dag för kontanta betalningar och för andra affärshändelser så snart det kan ske.

Ny teknik

Under de senaste åren har teknikutvecklingen accelererat, vilket självklart även påverkar bokföringen och dess arkivering. BFL är olyckligtvis inte uppdaterad avseende frågor som rör ny teknik, exempelvis användning av sms-biljetter/kvitton och arkivering i molnet, vilket också kan vara en förklaring till varför ny teknik endast kommenteras ytterst lite i det allmänna rådet. Förekomsten av ny teknik ökar i alla verksamheter och enligt FAR behövs därför vägledning i dessa frågor, även om lagen inte är uppdaterad.

Behovet av en vägledning för löpande redovisning är stort. Det remitterade förslaget är en bit på vägen men når inte hela vägen fram.

Mattias Overud är auktoriserad revisor och redovisningsspecialist på Deloitte samt ledamot i FARs policygrupp för redovisning.

Jenny Falk är auktoriserad revisor och redovisningsspecialist på Ernst & Young samt ledamot i FARs policygrupp för redovisning.

FARs fullständiga remissvar finns på far.se.

Artikeln har skrivits på uppdrag av FARs policygrupp för redovisning.