När fler företag väljer bort revisorn ökar felen i årsredovisningarna. Alternativa redovisningstjänster och elektronisk rapportering skulle kunna hjälpa till att höja kvalitén igen. Det skriver Per Nordström för Bolagsverket.

Sedan de nya reglerna gjorde det möjligt att välja bort revisorn i aktiebolag har Bolagsverket fått in ett stort antal ärenden där äldre bolag har tagit bort sina revisorer. Hittills (i slutet av mars 2013) har 81.021 aktiebolag ändrat sin bolagsordning, så att de tagit bort kravet på revision och avregistrerat sina revisorer.

Tittar vi på nyregistrerade aktiebolag väljer 68 procent att inte ha kvalificerad revisor. Siffran är betydligt högre för så kallade lagerbolag. Totalt finns det nu drygt 433.000 aktiebolag. Av dessa har cirka 150.000 valt att inte ha revisor.

Bolagsverket upplever att vi får in flera årsredovisningar med bristande kvalité och vi får också många frågor från företagare som tyder på att man inte har kontakt med en revisions- eller redovisningsbyrå. Till exempel har vi fått in handskrivna kortfattade ”årsredovisningar” med uppställningar som inte följer lagstiftningen. Bolagsverket får därför numera påpeka ett större antal brister i de insända årsredovisningarna och be bolagen att komma in med nya korrekta handlingar. Bolagsverket får också en större mängd telefonsamtal från bolagsföreträdare som har svårt att förstå vilka kompletteringar som krävs. Vi har också indikationer på att en del av de nystartade aktiebolagen aldrig kommit att bedriva någon näringsverksamhet. Bolaget har bildats och registrerats men inte kommit igång med verksamheten.

När det gäller problem där årsredovisningen inte är underskriven av samtliga styrelseledamöter eller inte är daterad skickade Bolagsverket för 2010 ut 3.285 meddelanden där vi bad om kompletteringar. Motsvarande siffra för 2012 är 7.402. När det gäller intyget från styrelse-ledamot eller verkställande direktör att årsredovisningen är fastställd på ordinarie bolagsstämma saknades detta eller var inte korrekt i 7.348 fall år 2010. För år 2012 har Bolagsverket fått efterfråga kompletteringar i 9.750 fall.

Aktiebolagens årsredovisning ska komma in till Bolagsverket inom sju månader från räkenskapsårets utgång annars drabbas bolaget av förseningsavgift. Här finns en oro från Bolagsverkets sida att antalet aktiebolag som får förseningsavgifter kommer att öka som en följd av reformen om frivillig revision. Så har det ännu inte blivit. Däremot har det blivit betydligt fler aktiebolag som överklagar förseningsavgiften till förvaltningsrätten.

Utifrån de problem vi hittills sett från Bolagsverkets horisont skulle många bolagsföreträdare ha nytta av en kunnig bokföringsbyrå, en auktoriserad redovisningskonsult eller tjänster från en revisionsbyrå. Det underlättar för företagaren att sköta bokföring och redovisning och att sammanställa en årsredovisning som sedan snabbt kan godkännas och registreras hos Bolagsverket.

Det är lätt att starta nya företag, inte minst genom de elektroniska möjligheter som finns genom till exempel www.verksamt.se. Det är angeläget att vi i Sverige också får ett system där det går enkelt att rapportera in de ekonomiska siffrorna och skapa en årsredovisning. Tyvärr har arbetet kring XBRL-standarden inte varit framgångsrikt så här långt i vårt land. Det är önskvärt att det skapas rätt förutsättningar för en standardiserad elektronisk tillämpning kring ekonomisk rapportering för att underlätta för alla aktörer i och kring våra svenska företag.

Reformen om frivillig revision har fått den positiva effekten att många bolag har kunnat välja om man ska ha full revision eller inte, men nu behövs olika åtgärder för att återupprätta kvalitén i de mindre bolagens ekonomiska rapportering.

Per Nordström är chefsjurist på Bolagsverket.

Fakta

För att kunna använda sig av reglerna om att inte ha revisor i sitt aktiebolag krävs det att aktieägarna på en bolagsstämma beslutar om att ändra bolagsordningen och beslutar att revisorn inte längre ska ha kvar sitt uppdrag i bolaget. Lämpligen fattas beslutet på årsstämman.

Besluten att ändra bolagsordningen och att entlediga revisorn ska anmälas till Bolagsverket för registrering. Enligt reglerna i 9 kap. 1 § femte stycket aktiebolagslagen gäller att om ett aktiebolag vid utgången av ett räkenskapsår har en revisor registrerad i aktiebolagsregistret så ska bolagets årsredovisning också ha en revisionsberättelse.