Kvalitetskontrollen stärker den auktoriserade redovisningskonsulten i sin yrkesroll. Det menar kvalitetskontrollanten Christina Thulin, som varit med sedan starten 2008.

Den som ska kvalitetskontrolleras kan känna sig utsatt och osäker. Men Christina Thulin, auktoriserad redovisningskonsult och partner på Baker Tilly Mapema i Sollentuna, försäkrar att kvalitetskontrollen inte ska komma som någon överraskning. Den som kontrolleras ska få tid att förbereda sig.

– Man ska inte se kontrollanten som ett hot utan som en tillgång, och passa på att fråga och bolla idéer. Då blir kontrollen roligare och ger ett mervärde, säger Christina Thulin.

Kontrollanterna arbetar efter FARs checklistor och Christina Thulin brukar i förväg skicka över dessa till den som ska kontrolleras. Checklistorna finns att ladda ner på FARs hemsida.

– Ibland uppstår det missförstånd, som att den vi granskar tror att vi ska gå igenom kundens verifikationspärmar, granska årsredovisningen eller liknande, men det är inte vad kontrollen handlar om. Kvalitetskontrollen går ut på att granska den interna kontrollen på byrån, och hur dessa rutiner och riktlinjer följs, säger hon.

– Om man jobbar på en mindre byrå, eller ensam, och något händer måste det finnas dokumentation så att någon annan kan träda in. Det är viktigt att det finns system och rutiner. Sådant tittar vi på vid kvalitetskontrollen.

Christina Thulin berättar att många får en aha-upplevelse vid kvalitetskontrollen. Som kontrollant tycker hon att det är roligt att kunna tillföra något till den kontrollerade och tillsammans med honom eller henne reda ut olika begrepp. Det handlar om medlemsvård, menar hon.

Hon betonar också att kontrollanterna har tystnadsplikt.

– Så den som kontrolleras behöver inte vara rädd att något hamnar i felaktiga händer, säger Christina Thulin.

Charlotta Danielsson