Förhandlingarna om den nya revisionslagstiftningen i EU väntas snart gå in i ett intensivt skede. Tvingande byrårotation och ett tämligen långtgående rådgivningsförbud för revisorer kan klubbas redan i höst. Beroende på vad medlemsstaterna tycker.

I slutet av april röstade EU-parlamentets juridiska utskott om det så kallade revisionspaketet. Eftersom det juridiska utskottet har ansvar för revisionsfrågorna är denna röst vägledande för resten av EU-parlamentet.

EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP), som själv sitter i det ekonomiska utskottet, gör bedömningen att förutsättningarna nu finns för ett slutgiltigt förslag. Detta kommer i så fall att skilja sig ganska mycket från det som EU-kommissionen la fram hösten 2011.

– EU-parlamentets position bygger i och för sig på en svag majoritet, men min uppfattning är att den är mer i linje med hur medlemsländerna resonerar, och inte med hur EU-kommissionen resonerar, säger Olle Schmidt.

Revisionspaketet diskuterades på ministernivå för första gången i slutet av maj i år. Dessförinnan har det beretts på tjänstemannanivå inom medlemsstaterna. Dessa behöver enas om en kompromiss innan de kan gå in i formella så kallade trialogförhandlingar (se artikel här intill). Från parlamentets sida är man redo att gå in i trialogförhandlingar i och med att det ansvariga utskottet har röstat.

– Förslaget är inte så strikt, skarpt och detaljerat som kommissionen och ansvarig kommissionär Michel Barnier önskade, säger Olle Schmidt.

Konkret innebär EU-parlamentets kompromissförslag bland annat:

  • Obligatorisk ISA

  • Förbud mot så kallade Big 4-klausuler (det vill säga att bara de största byråerna får anlitas).

  • Obligatorisk byrårotation vart 14e år

  • Förbud mot tjänster som kan äventyra revisorns oberoende.

Enligt förslaget ska listor upprättas över vilkas tjänster som är godkända och inte.

Bland annat kan det bli ett förbud mot skatterådgivning som innebär exempelvis att företag får tips om upplägg som skulle kunna ifrågasättas av nationella skattemyndigheter

– Skatter har över huvud taget blivit en känslig fråga, och därför kommer de även in i de här diskussionerna, säger Olle Schmidt.

Lagstiftningsprocesser i EU kan bli långdragna, men finanskrisen har skyndat på många processer. Nästa år är det val till EU-parlamentet och det är också ett motiv att bli klar med processen.

– Jag skulle tro att vi kan få ett beslut om revisionen under hösten. Den har rådbråkats så mycket så att jag skulle tro att det är möjligt, säger Olle Schmidt.

Rakel Lennartsson