Trepartssamtalen mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och ministerrådet hotar demokratin i EU. Det säger EU-parlamentariker Olle Schmidt (FP).

Det kallas för trialog, ett trepartssamtal mellan EU-kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet. Efter finanskrisen har modellen kommit att användas allt mer.

– Trialogen är ett nytt påfund för att hasta på lagstiftningen, säger Olle Schmidt (FP), EU-parlamentariker sedan 1999.

Trialogförfarandet innebär i praktiken att EU-kommissionen, EU-parlamentet och ministerrådet för samtal under beslutsprocessens gång för att se till att förslagen ligger någorlunda i linje. Det ökar effektiviteten i beslutsfattandet, men går ut över medborgarnas möjlighet till insyn och påverkan på processen.

– Trialogförhandlingarna är väldigt slutna. De är svåra för exempelvis FAR att ha insyn i. Det finns en del som tycker att det är bra, för då kan man hitta kompromisser. Själv tycker jag inte det och jag brukar säga att får jag vara med på sådana här diskussioner så tänker jag inte hålla dem hemliga, säger Olle Schmidt.

Han jämför situationen med påvevalet, då omvärlden sitter utanför och väntar på att det ska komma vit rök ur skorstenen.

– Effektivitet är en viktig del av demokratin, men öppenheten och möjligheten att påverka ett beslut är också en viktig del, säger Olle Schmidt.

Rakel Lennartsson

Hör mer av Olle Schmidt i FARs podcast Rakt med Rakel, finns att ladda ned på Itunes och far.se

Från förslag till beslut

Oktober 2010:

EU-kommissionen publicerar grönboken Revisionspolitik: Lärdomar från krisen. Ansvarig kommissionär Michel Barnier säger att ”status quo is not an option”.

December 2010:

EU-kommissionen får in närmare 700 remissvar på grönboken om revision.

Februari 2011:

Högnivåkonferens i Bryssel. EU-kommissionen presenterar en första sammanfattning av remissvaren och klargör samtidigt att den är besluten att fortsätta på den inslagna vägen.

September 2011:

EU-kommissionens utkast till lagförslag läcker ut. Förslaget beskrivs som en attack mot de stora revisionsbyråerna.

November 2011:

EU-kommissionen lägger fram sitt förslag. Branschen kommer att benämna det -revisionspaketet.

Mars 2012:

FAR är medarrangör tillsammans med andra nationella branschorganisationer till en middag för EU-parlamentariker och investerare i Bryssel. Syftet är att påverka strategiskt placerade personer.

April 2013

EU-parlamentets juridiska utskott röstar igenom ett kompromissförslag.

Maj 2013

Revisionspaketet diskuteras första gången på ministernivå i och med att Konkurrerenskraftsrådet tog upp frågan på sitt möte 29 maj.

Hösten 2013

Beslut väntas som tidigast. Hon sätter oberoendet framför affären