Svenska företag ligger bra till när det gäller anpassningen till framtidens redovisning – integrerad rapportering (IR). Både branschen och företagen är positiva till förslaget som tagits fram av IIRC.

Under sommaren har International Integrated Reporting Council (IIRC) samlat in synpunkter på sitt förslag till nytt redovisningsramverk för så kallad integrerad rapportering (IR), som Balans skrivit om tidigare (Balans nr 5/2013).

– Vi är väldigt positiva i vårt remissvar, både ur redovisnings- och revisionsperspektiv, säger Åse Bäckström, ordförande i FAR:s arbetsgrupp för hållbar utveckling.

Möjligheten att revidera annan information än finansiell har väckt debatt och IIRC har själva uttryckt osäkerhet i det avseendet. Men FAR argumenterar i sitt remissvar för att detta är fullt möjligt.

– Vi tycker att den information som efterfrågas i IIRC:s föreslagna ramverk påminner mycket om det som ingår i en svensk förvaltningsberättelse, så där vet vi av erfarenhet att detta är information som är fullt möjligt att revidera, säger Åse Bäckström.

Hon bedömer att anpassningen till den nya integrerade redovisningsmodellen kan gå snabbare i Sverige än i många andra länder. På företagssidan låter det likadant:

– Svenska företag är redan långt framme när det gäller sådana här frågor, säger Mikael Hagström, ansvarig för finansiell rapportering på Volvokoncernen.

På Volvo i Göteborg bedrivs sedan ett par år tillbaka ett pilotprojekt kring integrerad rapportering.

–Det kommer att ta tid innan IR ersätter IFRS, men man måste börja för att kunna utveckla best practice, säger Mikael Hagström.

Både Åse Bäckström och Mikael Hagström tror att IIRC kommer att klara tidtabellen och att ett första ramverk kommer att finnas på plats, som utlovat, före årsskiftet.

– Med tanke på hur snabbt GRI etablerade sig som standard för hållbarhetsredovisning tror jag att skiftet från IFRS till IR är genomfört inom 10–20 år, säger Åse Bäckström.

Rakel Lennartsson