Revisionsbyråerna måste bli mindre blyga. Det säger Robert G. Eccles, professor vid Harvard Business School, i en ny bok som sammanfattar de senaste årens utveckling inom integrerad rapportering.

I The Integrated Reporting Movement – Meaning, Momentum, Motives, and Materiality (Wiley, december 2014) berättar Robert G. Eccles och Michael P. Krzus den integrerade rapporteringens historia fram till i dag, samt pekar på utmaningar för framtiden. Robert G. Eccles passade på att smyglansera den nya boken i samband med sitt Sverigebesök, på inbjudan av Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS).

– Mycket har hänt sedan vår förra bok kom ut för fyra år sedan. I den nya boken skriver vi om lärdomar vi dragit hittills; vad som fungerar och inte och var de största utmaningarna finns.

Men innan vi går in på vad som krävs för att integrerad rapportering ska slå igenom, låt oss backa bandet. Vad var det egentligen som hände för fyra år sedan när Robert G. Eccles förra bok, One Reporting, kom ut och International Integrated Reporting Committee (IIRC) bildades?

– Som ofta är fallet inom management, startade idén ute i praktiken, säger Robert G. Eccles.

Han berättar hur han hade börjat fundera på någonting som han ännu inte hade formulerat i termer av integrerad rapportering. När han talade med folk om sina tankar sa de att det redan fanns företag som arbetade så, bland andra danska Novo Nordisk och Natura i Brasilien.

– De kom båda ut med varsin integrerad rapport samma år, men på olika språk och i olika länder, så de kan knappast ha känt till varandra. Jag tyckte det var intressant, säger Robert G. Eccles.

Med andra ord, fröet till dagens kodifierade och institutionaliserade integrerade rapportering, såddes samtidigt, på olika platser och sammanhang – i Norden och i Sydamerika, i praktiken och i akademin. Detta var i början av 2000-talet. Flera år senare, 2009, arbetade Robert G. Eccles på det första försöket att kodifiera det som några framsynta företagare gjort i praktiken. I samband med ett besök hos den gamla samarbetspartnern PwC i London berättade han om boken han höll på att skriva (One Reporting).

”Känner du till vad som händer här då, med Prins Charles Accounting For Sustainability (A4S)?”, undrade engelsmännen och såg till att han kopplades ihop med A4S.

– 2010 kom min bok ut på våren och i juli grundades IIRC av A4S, Global Reporting Initiative och bland andra mig själv på personligt mandat, berättar Robert G. Eccles.

Ytterligare företag och organisationer bidrog till momentum, som Robert G. Eccles och Michael P. Krzus kallar det i sin nya bok.

– Den här boken är mer empirisk än den förra och bygger på mycket mer data, exempelvis har vi analyserat 125 integrerade rapporter och hundratals webbsidor, berättar Robert G. Eccles.

Själv är han mest intresserad av att pusha för väsentlighetsbegreppet och hur företag kan komma att avgöra vad som är väsentligt för dem.

– Det finns ingen algoritm som talar om vad som är väsentligt, utan väsentlighet är företagspecifikt och en tolkningsfråga.

Bokens sista kapitel handlar om vägen framåt. Robert G. Eccles pekar särskilt på revisons- och rådgivningsbranschens roll:

– Branschen pratar mycket om de här frågorna, men om du frågar ifall jag anser att den gör tillräckligt för att föra utvecklingen framåt är svaret nej.

En vanlig ursäkt, menar Robert G. Eccles, är att branschen är rädd att uppfattas som om den agerade i egenintresse. Men det avfärdar han som ”struntprat”.

– Företag agerar i egenintresse, det är inget fel med det. Professionen har en högre skyldighet att sätta kundens intresse först. Men kom då ihåg vem som är kund – investerarna. Företaget betalar, men den finansiella rapporteringen riktar sig till investerarna. Om revisorer insåg det, och tyckte att investerarna skulle ha en integrerad rapport, så kunde de förespråka det mer proaktivt.

I sin bok skriver han att revisionsbyråerna borde vara mindre blyga och måste bli starkare pådrivare för integrerad rapportering – och revison!

För ett år sedan släppte IIRC det första ramverket för integrerad rapportering (IR), vilket visade att mycket kunde hända på fyra år när många aktörer arbetade i samma riktning.

Hur lång tid kommer det att ta innan IR har samma status som IFRS?

– Om det kunde ske inom tio år vore det toppen. 20 år skulle vara för lång tid, säger Robert G. Eccles.

Men en förhastad lagstiftning vore inte heller bra.

– Det är en balansgång, om politikerna gjorde integrerad rapportering obligatorisk i dag vore det inte så bra, för förståelsen för ramverket är inte tillräckligt hög än.

Samtidigt anser Robert G. Eccles att lagstiftning är oundvikligt.

– Vi skulle inte ha de kapitalmarknader som vi har i dag, om det inte vore för redovisnings- och revisionsstandarder, och alla dessa är lagstiftade. Så till slut behövs staten. Men fram till dess är det bra att intresseorganisationer och företag experimenterar på frivillig basis.

Rakel Lennartsson

Fakta:

IIRC

International Integrated Reporting Committee, IIRC, bildades 2010 efter ett gemensamt initiativ av A4S, GRI och IFAC. Organisationen bytte snart namn till International Integrated Reporting Council.