Att förstärka Sveriges position som ett ledande innovationsland står högt på nya näringsministern Mikael Dambergs lista. Men han har även en hel del gamla reformer att förvalta, såsom att följa upp revisionspliktens delvisa avskaffande och 3:12-reformen.

Vad tror du är viktigast för ett blomstrande företags- och innovationsklimat, ökat stöd eller minskade bördor?

– Regeringen kommer att fortsätta det påbörjade arbetet med att minska bördorna för företagen och därmed frigöra resurser för innovation och tillväxt. Det är avgörande för Sverige att vi förstärker vår position som ett ledande innovationsland. Genom att också stötta olika delar av innovationssystemet kan innovativa produkter och tjänster snabbare nå marknaden.

Sedan 2010 har Sverige frivillig revision för de minsta företagen. Hur ser du på reformen, och finns det skäl att gå vidare?

– Givetvis ska regler som krånglar till det i onödan ifrågasättas och tas bort. Många bolag har använt sig av möjligheten att välja bort revisorn, så det verkar som om möjligheten uppskattas av bolagen själva. Men det finns flera andra viktiga aspekter på frågan. Vi har ännu inte tagit ställning till om det bör göras någon utvärdering av reformen eller när det arbetet i så fall bör sättas igång.

Förra regeringen reformerade 3:12-reglerna och ni har signalerat att det kan bli ytterligare åtstramningar. Vad händer?

– Det är viktigt att det ursprungliga syftet med 3:12-reglerna upprätthålls, det vill säga att inkomster som beror av delägarens arbetsinsats ska beskattas progressivt som arbetsinkomster och inte proportionellt som kapitalinkomster. Den aviserade översynen är också en uppföljning av riksdagens tillkännagivande i samband med de ändringar av 3:12-reglerna som skedde 1 januari 2014. Där framgår det att regeringen noga bör följa utvecklingen och vid behov skyndsamt återkomma med förslag på ytterligare justeringar.

Snart kommer nya EU-regler som ska stärka revisionens oberoende. Behövs det i Sverige?

– Jag instämmer i att det är centralt att bolagens revisorer både är oberoende och framstår som oberoende, inte minst när det gäller revision av företag som är särskilt viktiga för finansmarknaden. Men jag är inte övertygad om att EU-reglerna tillför så mycket för förtroendet för svenska revisorer, eftersom vi sedan länge har ett bra regelverk som sätter oberoendet i fokus.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Mikael Damberg

Ålder: 43 år

Bor: Bergshamra, Solna

Familj: Fru och två döttrar

Karriär: SSU-ordförande, sakkunnig på Stadsrådsberedningen, riksdagsledamot och vice ordförande i utbildningsutskottet. Mellan 2012 och 2014 gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Närings- och innovationsminister sedan 3 oktober 2014.

Kuriosa: Läser gärna romaner, både klassiker och moderna.