Ett självständigt arbete är bra. Men bara om du vet vad du ska göra och vilka förväntningar som finns på dig. Det konstaterar folkhälsovetaren Cathrine Reineholm.

Cathrine Reineholm ville veta vad som krävs för att man ska må bra på jobbet. Utifrån den frågeställningen har hon skrivit en avhandling vid Linköpings universitet.

– Vi fokuserar ofta på ohälsa på jobbet och undersöker vad som får människor att må dåligt. Jag ville i stället se vad som får oss att må bra, säger hon i en intervju på Linköpings universitets hemsida.

Det Cathrine Reineholm konstaterar i sin avhandling är att formen av organisation inte spelar så stor roll för hälsan på jobbet. Det som är avgörande är tydligheten. En tydlig organisation, med klara mål och förväntningar på den anställde, är en grundläggande men tidigare förbisedd faktor för ett gott arbetsliv.

– Med dagens arbetsliv och dess krav på flexibilitet, snabba ryck och många lösa anställningar, blir tydligheten ännu viktigare för välmåendet, säger Cathrine Reineholm.

Avhandlingen bekräftar tidigare forskning, exempelvis att den som själv kan påverka sitt arbete mår bättre. Men bara under förutsättning att det är tydligt för medarbetaren vilka förväntningar som finns.

– Om detta är otydligt har du ingen glädje av en hög egen kontroll i arbetet, säger Cathrine Reineholm.

Charlotta Marténg