Revisionspaketet har gått under klubban

3 april röstade EU-parlamentet ja till skärpt reglering av revisorer och revisionsbyråer. Branschen har varit mycket aktiv i den tre och ett halvt år långa processen.

– Revisionspaketet adresserar tillkortakommanden i branschen och tar sikte på att stärka revisionskvalitén och förse investerare med den information de behöver. Förslaget öppnar upp marknaden för fler än Big 4 och åtgärdar brister i revisionen som blev synliga under finanskrisen, säger EU-parlamentets rapportör för revisionspaketet, Sajjad Karim (konservativ, Storbritannien).

Rapportörens uppgift är att ta fram en kompromiss som har brett stöd i parlamentet. Beredningen sker i huvudsak inom utskott, i det här fallet utskottet för rättsliga frågor (JURI). När Sajjad Karims rapport om revisionspaketet var klar antogs den i JURI med 15 röster mot 10.

– Den svaga siffran reflekterar inte parlamentets hållning i stort. Alla ville se en skärpning efter finanskrisen där till och med Lehman Brothers hade en ren revisionsberättelse kort tid innan kraschen, säger Cecilia Wikström (FP), ledamot i utskottet för rättsliga frågor (JURI).

Hon berättar att det initialt fanns en höger vänster-dimension i uppfattningen om revisionspaketet, men att det också fanns nationella skillnader.

– Tyskarna var emot, oaktat partigrupp, och det slog igenom i utskottet eftersom tyskarna är överrepresenterade i JURI, säger Cecilia Wikström.

Obligatorisk byrårotation är den enskilda fråga i revisionspaketet som har engagerat parlamentarikerna mest. Många vill ta åt sig äran av att ha bidragit till en betydlig mildring av EU-kommissionens ursprungliga förslag på rotation vart sjätte år. Nu blir det vart tionde år med möjlig förlängning upp till 12 år, sammanlagt 22 år.

Har ni lyssnat tillräckligt mycket på branschen?

– Vi har lyssnat alldeles för mycket på branschen. Jag tycker att det har varit läskigt att höra de fyra stora. Det har varit otroligt jobbigt och påfrestande. Det är den absolut mest aggressiva lobbykampanj som jag har sett under mina fem år här i Bryssel, säger Cecilia Wikström, som betonar att det handlar om Big 4 internationellt.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Revisionspaketet

Det så kallade revisionspaketet består av en direktverkande förordning och ett direktiv som medlemsstaterna får två år på sig att implementera (se intervju på sidan 9). De nya reglera är resultatet av flera års förhandlande mellan EU:s tre institutioner: EU-kommissionen som lägger förslag, Rådet som består av medlemsstaterna och det folkvalda EU-parlamentet.

Från förslag till beslut

Oktober 2010

– EU-kommissionär Michel Barnier lägger fram en så kallad grönbok om revisionspolitik.

November 2011

– EU-kommissionen lägger fram sitt lagförslag som går vidare till EU-parlamentet och Rådet (medlemsstaterna) för beredning.

April 2013

– EU-parlamentets utskott för rättsliga frågor (JURI) antar en resolution om lagförslaget.

Oktober 2013

– Medlemsstaterna antar ett så kallat förhandlingsmandat om lagförslaget och trilogförhandlingar inleds.

December 2013

– Medlemsstaterna och EU-parlamentet kommer överens om lagförslaget som består av ett reviderat revisorsdirektiv och en ny förordning om revision. Nu återstår bara formalia.

April 2014

– EU-parlamentet klubbar det så kallade revisionspaketet.