En vidareutveckling av revisionen och inte ett krympande affärsområde. Så ser Catarina Ericsson, auktoriserad revisor och delägare i PwC, på revisionens betydelse i framtiden.

Även för en marknadsledare som PwC, där en väl fungerande omvärldsbevakning är en självklarhet, är FAR:s framtidsstudie en viktig pusselbit i analysen av vilka satsningar som ska göras framöver.

– Framtidsstudien ger intressanta diskussionsunderlag som vi tar med oss in i vårt strategiska arbete, säger Catarina Ericsson.

Hon tror dock inte att revisionen som affärsområde kommer att krympa i den omfattningen som förutspås i framtidsstudien.

– Revisionen som den ser ut i dag kommer att förändras och anpassas till nya marknadsförutsättningar. Vi kommer sannolikt att få se nya former av revisionslösningar framöver med mycket mer teknikinnehåll, säger Catarina Ericsson. Jag tror liksom framtidsstudien att kunderna kommer att efterfråga ett bredare tjänsteerbjudande och att rådgivningstjänsterna kommer att växa, men det finns också stora möjligheter till granskningsutlåtanden av så mycket mer än bara den finansiella rapporteringen – en utveckling som jag inte tycker lyfts fram tillräckligt i framtidsstudien. Det finns även goda förutsättningar för en ökning av redovisningstjänster och här kommer nya tekniska lösningar att spela en central roll för utvecklingen.

Catarina Ericsson är auktoriserad revisor med inriktning mot börsbolag och finansiella bolag, alltså bolag som omfattas av revisionsplikt. Det faller sig därmed naturligt att vårt samtal till stor del handlar om revisionens framtid. Revisionens relevans och vikten av en god kommunikation är två områden i framtidsstudien hon lyfter fram som särskilt viktiga.

– Om revisionen ska fortsätta att vara relevant måste vi tydliggöra innebörden och den nytta som revisonen ger. I dag finns ett förväntningsgap när det gäller revisionens roll och vi måste därför bli bättre på att kommunicera och förklara nyttan med revision, både för våra klienter och för samhället i stort, säger Catarina Ericsson.

När det gäller utvecklingsområden lyfter Catarina Ericsson fram granskning av etik och hållbarhet som exempel. Hon menar att det kan komma att bli fler av den typen av granskningar.

– Samhällsansvaret blir allt viktigare för alla företag och organisationer, och vi ser en ökad efterfrågan på ett utökat och specialiserat tjänsteutbud inom detta område.

Revisions- och rådgivningsbranschen påverkas också till stor del av yttre faktorer, som de nya EU-reglerna för revision – det så kallade revisionspaketet.

– De nya EU-reglerna, när de träder ikraft om ett par år, kommer i första hand att påverka hur vi kan agera på marknaden för noterade bolag och bolag inom finansiella sektorn. Det kommer att leda till att för dessa kunder är det ett slags tjänster och för andra ett annat slags tjänster vi erbjuder. Jag ser inte att de nya EU-reglerna kommer att ha någon särskild påverkan på vilken typ av tjänster vi kommer att tillhandahålla totalt sett i byrån, säger Catarina Ericsson.

En utmaning som betonas i framtidsstudien är rekryteringen av nya medarbetare.

– Våra medarbetare är ju vår viktigaste tillgång. Så för att vi ska fortsätta att vara framgångsrika i rekryteringen av nya medarbetare tror jag att det är viktigt att vi fortsätter att se till att våra medarbetare trivs och upplever att de utvecklas både på kort och lång sikt. Jag tror också att det är viktigt att vi blir ännu bättre på att kommunicera den spännande utveckling som sker i branschen och de karriärmöjligheter som den för med sig, säger Catarina Ericsson.

Hon menar också att en viktig faktor för att locka framtidens ekonomer är statusen i branschen, och lyfter fram auktorisationen av revisorer som exempel.

– Auktorisationen är ett viktigt erkännande och en kvalitetsstämpel. Jag tror vi skulle kunna ha fler sådana kvalitetsstämplar i branschen, till exempel licensiering av olika slag.

Pernilla Halling

Fakta:

PWC Sverige

Antal anställda: ca 3.800

Antal kontor: ca 100

Nettointäkter (2012/2013): 4.648 miljoner kronor