Intresset för EU-valet ökar. Men fortfarande väntas runt hälften av alla svenskar strunta i att rösta i valet till EU-parlamentet 25 maj.

Det finns säkert en massa orsaker till att det förhåller sig så. Och kanske ska både politiker och media ta på sig en del av skulden. Men visst är det ändå skrämmande att så många inte kommer att utnyttja sin demokratiska rätt att påverka framtiden?

Ibland hör jag skäl som att det inte spelar någon roll vilka som sitter i parlamentet eftersom de ändå inte kan påverka politiken reellt. Men argumentationen haltar. Faktum är att valet till EU-parlamentet spelar större roll än någonsin tidigare. Sedan förra EU-valet har parlamentet fått medbestämmande på ett tjugotal nya områden, som en följd av Lissabonfördragets ikraftträdande hösten 2009. Och när det gäller den inre marknaden har EU-parlamentet haft fullt medbeslutande sedan tidigare.

Ett färskt exempel som påverkar revisions- och rådgivningsbranschen är det så kallade revisionspaketet som nyligen antogs av parlamentet. Paketet har omkring hundra artiklar om revisorer och revision och ska nu implementeras i svensk lag. Och det är bara ett av många exempel på nya lagar från EU som påverkar förutsättningarna för näringslivet. Missa inte Rakel Lennartssons genomgång på sidan 11 om detta viktiga val, för såväl medborgare som näringsliv.

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) har 50 procents valdeltagande som målsättning. Och även om intresset för valet verkar öka så behöver hon nog lite hjälp 25 maj – av dig och mig!

Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se