Sara Söderberg Uhlén är redovisningskonsult och delägare

Är det lika självklart för en redovisningskonsult att göra karriär som för en revisor? För Sara Söderberg Uhlén råder det ingen tvekan om den saken. Och hennes övertygelse har tagit henne framåt. För tre år sedan blev hon delägare på Grant Thornton. Nu hoppas hon att fler redovisningskonsulter ska våga ta plats och göra karriär.

Det är mitt i högsäsongen när Balans träffar Sara Söderberg Uhlén på Grant Thorntons kontor på Sveavägen i Stockholm. Sara är auktoriserad redovisningskonsult med ansvar för ett trettiotal kunduppdrag samt affärschef för den enhet i Stockholm som jobbar med redovisning. Dessutom är hon delägare.

– Mitt arbete är väldigt händelsestyrt, och det låter kanske som en klyscha men jag vet sällan hur en dag kommer att bli. Det är både varierande och stimulerande. Vissa dagar arbetar jag koncentrerat med mina egna kunder, men oftast delas min tid mellan det och att hjälpa mina kollegor med deras kundarbete. Även om det är en ständig kamp om tiden och jag måste prioritera det som är viktigast är jag oerhört tacksam över att ha ett jobb där dagarna är så händelserika, säger hon entusiastiskt.

Att Sara Söderberg Uhlén har hamnat rätt i yrkeslivet går inte att ta miste på. När hon pratar om sitt arbete märks glädjen, både i rösten och i ögonen.

– När jag blev delägare på Grant Thornton var det en enorm framgång för mig personligen samtidigt som det inspirerade andra att göra samma resa.

Att vara revisor, göra karriär och slutligen bli delägare är relativt vanligt. Men ännu är det inte så många redovisningskonsulter som gått den vägen.

– Historiskt är det få från det här affärsområdet som blivit delägare. Vi är inte fler än en handfull personer i dag trots att det arbetar runt 350 personer inom affärsområdet. Men jag är övertygad om att det kommer att röra sig i en annan riktning framgent allteftersom redovisningskonsultens viktiga roll i kunduppdragen stärks. Jag är inte den allra första men tyvärr fortfarande en av få som valt att gå i bräschen och gjort karriär som redovisningskonsult, säger hon.

Sara Söderberg Uhléns karriär började lite krokigt, men hon förstod ganska snart att hon hade hamnat rätt. Efter uppväxten i Boden, en liten militärstad i Norrbotten längs med Luleälven, där hästarna tog all hennes tid valde hon till slut att ställa ridstövlarna på hyllan för att fokusera på sitt yrke.

– Hästarna var min stora passion. Jag kommer att ta upp det intresset igen men jag vet inte riktigt när. Var sak har sin tid. När jag gör något jag brinner för gör jag det ordentligt. Och det kom en dag när tiden inte räckte till för både hästar, familj och mitt inspirerande yrke. Det kanske låter tråkigt att göra ett sådant val, men så har jag aldrig känt det, inflikar hon.

Sara Söderberg Uhlén har läst ekonomi på universitetet men saknar examen. När hon började läsa på universitetet valde hon fristående kurser i ekonomi för att prova på ämnet. Ganska snabbt kände hon att hon valt rätt.

– Jag trodde aldrig att kurserna i ekonomi skulle fånga mitt intresse på det sättet. Och för att ta reda på om det var lika roligt i praktiken som i teorin arbetade jag parallellt med studierna.

Det började med ett jobb som redovisningsassistent på en liten redovisningsbyrå i Boden. Men knappt ett år senare flyttade hon söderut och började på en revisionsbyrå i Stockholm, med ett tjugotal anställda. Den byrån blev sedan förvärvad av Grant Thornton.

– Eftersom jag inte hade någon examen att uppvisa fick jag visa vad jag gick för genom att göra ett kompetenstest.

Sara Söderberg Uhlén konstaterade snabbt att revisionsbranschen är en mycket bra skola. Hon tilltalades av revisorernas starka och breda kompetens, den nära kontakten med kunderna, av ordningen och redan, strukturen och tryggheten. Med sitt intresse för att i nuet arbeta så nära kundens verksamhet som möjligt anade hon hela tiden att hon var mer lämpad för redovisning än för revision.

Efter fem år som revisor, dock utan titel, började hon allvarligt fundera på om hon skulle slutföra studierna och satsa på en revisionskarriär. Samtidigt fick hon frågan av kontorschefen i Stockholm om hon ville gå över från revision till ekonomiservice. Då var hon inte mogen, men ett år senare tog hon steget. Ekonomiservice var då en helt nystartad enhet i Stockholm.

– Jag var lite tveksam i början, men blev stöttad och fick höra att det som är rätt för mig är rätt för byrån. Så är det på Grant Thornton, man blir inte intvingad i något utan det är upp till var och en att ta ansvar för sin egen utveckling. Jag har fått enormt mycket stöd i olika perioder och det är jag oerhört tacksam för. Ålder, kön eller bakgrund spelar ingen roll. Är du redo att ta dig an en utmaning och gör det med hjärtat på rätt ställe får du det stöd du behöver, säger Sara Söderberg Uhlén.

När Sara Söderberg Uhlén tog steget 2008 fanns egentligen inte karriärvägen som ett alternativ. Då fanns det knappt några olika befattningar på hennes enhet, utan man arbetade traditionellt, det vill säga en person skötte hela processen från löpande bokföring till rapportering. Men sedan dess har det hänt mycket. Sara Söderberg Uhlén har lärt sig att det är A och O att rätt person gör rätt saker. I dag arbetar 45 personer på avdelningen och det finns sex befattningsnivåer. Tillväxtförväntningarna är höga på hennes enhet vilket innebär ett ständigt inflöde av kunduppdrag och av nya talangfulla medarbetare.

– Varje kunduppdrag är unikt och arbetet med att se till att rätt kompetensnivå gör rätt uppgift i rätt tid är lite som att lägga ett pussel. Inte helt sällan ritas den kartan om, eftersom våra kunder växer och vårt uppdrag växer tillsammans med dem. För att få arbetet med kundernas ekonomifunktion och rapporteringen och rådgivningen till ledningen/styrelsen att fungera effektivt och med hög kvalitet gäller det att utveckla medarbetarna i uppdragen så att de möter, och helst överträffar, kundernas behov, säger Sara Söderberg Uhlén.

Allt gick väldigt snabbt när Sara Söderberg Uhlén väl kom över till affärsområdet ekonomiservice. Efter att ha jobbat på avdelningen ett halvår blev hon gruppchef och något år efter det avancerade hon till att vara ytterst ansvarig affärschef för hela enheten. Hon är tydlig med att hon inte gör det för sin egen skull, utan för kunderna, kollegorna och företaget.

– Det har visat sig att ju mer jag gjort något för någon annans skull, desto snabbare har det gått för mig själv. Det är extremt sällan jag har ställt mig frågan ”what’s in it for me?”. Men genom den företagskultur vi har, som i stort går ut på att få andra att växa, faller det sig ganska naturligt att göra rätt prioriteringar.

Ett utvecklande arbete, stort ansvar och engagemang, många kunder. Hur gör man för att arbetet inte ska äta upp en? Sara Söderberg Uhléns givna svar är att unna sig vila och att vara stolt över att ta hand om sig själv.

– Jag är duktig på att återhämta mig och fylla på energidepåerna. Nu väntar jag dessutom mitt andra barn, så nu måste jag vara extra lyhörd för hur jag mår. Jag har också alltid tyckt att det varit givande att be andra om hjälp. När jag ber juniora kollegor hjälpa mig med olika arbetsuppgifter ser jag hur de växer samtidigt som värdefull tid frigörs för mig.

Sara Söderberg Uhlén konstaterar att barn nummer ett inte var något hinder för hennes karriär. Däremot tycker hon att det ska bli spännande att se hur det blir med barn nummer två. Hon och hennes man, som är revisor och har en ledarroll, har bestämt sig för att dela på föräldraledigheten. Deras chefer stöttar dem till hundra procent men det är knepigare att möta samhällets förväntningar.

– Man anses nästan vara omdömeslös som kvinna i Sverige om man inte väljer att ”passa på” att vara hemma på heltid i minst ett år, men som det känns nu kommer jag nog att börja jobba halvtid ganska tidigt. Barnet har en pappa som är precis lika lämplig som jag att ta ut föräldraledighet. Efter ett år kan mina kunders verksamheter se helt annorlunda ut än vad de gör i dag, och som konsult behöver man vara nära kundens affärsplan för att samarbetet ska vara framgångsrikt. Jag ser inte det här som någon uppoffring, utan är glad att jag har ett jobb som jag älskar och som jag gärna vill komma tillbaka till när jag och min familj är redo för det, inte när samhället anser att vi borde vara det.

Redovisningskonsult är ett yrke att vara stolt över konstaterar Sara Söderberg Uhlén. Hon tillägger att det tyvärr haft en tendens att betraktas lite som ett ”andra klassens ekonomiyrke”.

– Det är tråkigt att det varit så. Med en redovisningskonsults stora kännedom om hur ett företag går och mår, både i dag och framåt, bör vi sitta med vid styrelsemötena och komma med input gällande många av de strategiska frågorna. Vi ska vara stolta över det vi gör för våra kunder, säger hon.

Sara Söderberg Uhlén tycker att Reko varit till stor hjälp i kvalitetssäkringen och i utvecklandet av arbetsmetodiken inom enheten. Med fokus på kundnyttan är Reko en trygghet att luta sig mot. Det gäller att få kunden att uppleva värdet i tjänsterna och att ständigt jobba med medarbetarnas förmåga att se till helheten och inte tillåta någon att fastna i de traditionella ”ax till limpa-rollerna”, som hon uttrycker det.

– Kunderna vet att när de anlitar oss får de tillgång till en hel ekonomiavdelning med tillhörande ekonomichef, i stället för en ensam konsult som ska försöka vara briljant i allehanda frågor och i sin ensamhet ska säkerställa både kontinuitet och flexibilitet.

Avslutningsvis säger Sara Söderberg Uhlén att det som driver henne är att hon ser en långsiktig mening i det hon gör. Har man inte det långsiktiga drivet är sannolikheten lägre att det man gör kommer att vara hållbart över tid, särskilt under perioder med många motgångar.

Charlotta Marténg

Fakta:

Sara Söderberg Uhlén

Ålder: 38 år.

Familj: Maken Erik och dottern Tilda.

Bor: Bostadsrätt på Norrmalm i Stockholm.

Intressen: Det är inte mycket som slår känslan av att hoppa ett svårt hinder på en riktigt, riktigt fin häst.

Inspireras av: Möjligheter. Samt av starka förebilder som vågar gå sin egen väg, och som har förmågan att se andras verklighet.