Dags att löneförhandla? Har du koll på vad som är rätt nivå på lönen? Eller vilka andra förmåner du kan förhandla om?

De flesta drömmer väl om högre lön, men att få fler sedlar i lönekuvertet är inte alltid det enklaste. Ett sätt att få upp sin lön är att byta jobb, men om inte det är möjligt återstår löneförhandling.

Experterna är eniga om att en bra utgångspunkt är att vara ordentligt förberedd. Ta reda på vad som är en rimlig lönenivå och hur löneökningen sett ut i andra jämförbara branscher. Fackförbundet Civilekonomerna har en hel del tips på sin hemsida. Bland annat konstateras att lönen är mer än bara månadslönen.

Det är när du börjar på ett nytt jobb du har som allra störst chans att påverka din lön och Civilekonomerna rekommenderar att aldrig ange ett löneanspråk i sin ansökan. Utgå i stället från att arbetsgivaren anställer dig utifrån din kompetens och inte vilken lön du begär. Kom också ihåg att om du kommer in på en för låg ingångslön från början är det svårt att ta igen det senare.

Ytterligare ett tips inför löneförhandlingen är att fundera på om det finns andra förmåner du värdesätter, exempelvis flexibla arbetstider, semester eller pensionsavsättningar.

Civilekonomerna tipsar också om att rätten till övertidsersättning kan avtalas bort, men att det inte är säkert att det lönar sig. Enligt dem är en enkel tumregel att en övertidstimme per månad motsvarar en procent i löneökning. Gör därför en noggrann beräkning innan du avtalar bort din övertidsersättning.

Charlotta Marténg