Bostadsköpare måste kunna garanteras ett bättre beslutsunderlag. Förbud mot progressiva avskrivningar är inte lösningen. Det skriver Anders Callert, auktoriserad revisor.

Det har väckts många frågor bland bostadsrättsföreningarna i samband med att Bokföringsnämnden (BFN) tog ställning till att progressiv avskrivning inte längre är tillämpbart vid användande av K2-reglerna. Många nyare föreningar kommer framöver som följd av detta beslut att belastas med väsentligt högre avskrivningar, som enligt självkostnadsprincipen ska täckas in av årsavgifter.

Min egen uppfattning om avskrivningar i bostadsrättsföreningar går i motsatt riktning mot BFN:s uppfattning och bygger på att bostadsrättsföreningar som juridisk form inte fullt ut går att jämställa med ekonomiska föreningar eller aktiebolag, som regleras i lag om ekonomiska föreningar och aktiebolagslagen.

Fortlevnadsprincipen, som är en viktig grundpelare för nämnda lagar, kan kopplas ihop med rekommendationer om avskrivningsprinciper för anläggningstillgångar. Man säkerställer via avskrivningar att förbrukade resurser återställs i syfte att trygga att den ekonomiska föreningen eller aktiebolaget inte går i konkurs och därmed fortlever. Emellertid passar fortlevnadsprincipen inte enligt min uppfattning in på bostadsrättsföreningar och bör därför inte nyttjas som grundprincip vid exempelvis fastställande av avskrivningsprinciper. En bostadsrättsförening är alltid starkt knuten till en given byggnad med begränsad nyttjandetid. En bostadsrättsförening kan sålunda mer specifikt betraktas som ett tidsbegränsat projekt – man köper en byggnad för att tillhandahålla boende för sina medlemmar, som är fullt finansierad, när sedan byggnaden inte längre går att nyttja till boende så kommer bostadsrättsföreningen att likvideras av styrelsen.

Av detta konstaterande kan man komma fram till att det därför heller inte behövs någon lagstadgad återfinansiering i bostadsrättsföreningen för att ersätta byggnaden, men däremot för att undvika konkurs.

Styrelsen har i sitt arbete som en av sina viktigaste ansvarsuppgifter att trygga byggnadens status under hela nyttjandetiden. Det sker genom att i budgeten avsätta tillräckligt med medel för underhåll i syfte att finansiera nödvändigt framtida underhållsbehov. Å ena sidan är den förstärkning av skyddsreglerna för passivsidan av balansräkningen som nu beslutats av BFN enbart gynnsam för de intressenter som redan har ett lagenligt skydd, tack vare sin rättighet att sätta föreningen i konkurs om fordringar inte regleras. Å andra sidan bör skyddsreglerna för aktivsidan av balansräkningen enligt mitt förmenande förstärkas så att statusen på byggnaderna säkerställs över tiden.

De flesta köpare av bostadsrätter är amatörer inom byggteknik och måste med nödvändighet framöver kunna garanteras ett bättre beslutsunderlag vid köp av den lösa egendomen som bostadsrätter utgör. Och då måste de på ett enkelt sätt kunna bedöma status och ställning i bostadsrättsföreningen. Det är en utmaning för alla berörda intressenter till landets bostadsrättsföreningar att kunna åstadkomma detta.

Anders Callert är auktoriserad revisor på Helsingborgs Ekonomi & Revision AB.