Dan Brännström, generalsekreterare i FAR

Annika Lundius, vice vd i Svenskt Näringsliv

Rebecca Källström, vice chefekonom på Företagarna

Håller du med Annie Lööf (C) om att fler företag bör undantas revisionsplikt?

– Som alla tjänster måste revisionen vara efterfrågestyrd. Revision ska utföras där den behövs och gör skillnad. Men eftersom revisionen påverkar fler intressenter än själva företaget bör en eventuell utvidgning av den frivilliga revisionen genomföras stegvis utifrån ordentliga konsekvensanalyser. Regeringen har för övrigt sagt att det första steget från 2010 ska utvärderas innan ett nästa steg tas.

– Ja, systemet med undantag från revisionsplikten har fungerat bra och man bör därför gå vidare med att minska regelbördan för fler företag.

– Ja, det är positivt för företagen om revisionen är frivillig eftersom det kan minska deras administrativa kostnader. En kostnadsbesparing som i stället kan användas till investeringar, anställningar och innovationer i företaget.

Vilken är den viktigaste näringspolitiska frågan och varför?

– Det låter kanske futtigt men jag anser att förenkling måste få göra come back på den politiska agendan. Det finns så mycket att förenkla inom exempelvis moms och skatt, förändringar som i sin tur skulle underlätta företagandet och gynna tillväxt och sysselsättning. En skattereform som innebär enklare regler, ökad förutsägbarhet och som dessutom främjar hållbarhet finns därför på önskelistan.

– En effektiv näringspolitik uppnår man genom en palett av åtgärder som höjer produktiviteten, ökar konkurrensen och förbättrar arbetsmarknadens funktionssätt. I vår reformagenda har vi presenterat 17 förslag som kan genomföras under nästa mandatperiod.

– Kostnaden att anställa är den absolut viktigaste frågan, både för företagaren och för alla de människor som står utan arbete. Fyra av fem jobb skapas i de små företagen (med max 50 anställda) och om de ska kunna skapa än fler jobb behöver kostnaden för att anställa minska. Det handlar främst om lägre arbetsgivaravgifter, men även sådant som slopat sjuklöneansvar är viktigt.

Hur viktigt är valet för företagen? Vilka andra faktorer spelar roll?

– Jag tror att det svenska riksdagsvalet är jätteviktigt för företagarna och deras företag, även om en stor andel av regelsystemen bygger på internationell reglering. Ytterst handlar det om synen på företagandet och vilken regering som kan ge näringslivet störst framtidstro och bäst förutsättningar att utvecklas i konkurrens med omvärlden.

– Valet är självklart viktigt för inriktningen på den framtida näringspolitiken och något som engagerar många företagare. Den ekonomiska konjunkturen och utvecklingen i omvärlden är också av stor betydelse. Där ser vi just nu en ökad osäkerhet om utvecklingen, inte minst har det säkerhetspolitiska läget försämrats på senare tid.

– Valet är givetvis viktigt för företagen, eftersom företagandets ramar ofta sätts av politiska beslut. Politik kan både hindra och underlätta företagandet, och därigenom påverka hela Sveriges tillväxt. En annan viktig faktor är givetvis hur det går i Europa, främst vad det gäller tillväxt och sysselsättning, men även konflikter påverkar företagandet. Sverige är en liten utrikeshandelsberoende ekonomi.