Den så kallade Tambourinehärvan – där artister med kopplingar till Tambourine Studio bland annat stämt sin revisor, har nu även blivit uppmärksammad i boken Sanningen bakom Tambourinehärvan. Journalisten och författaren Eskil Fagerström menar att boken borde intressera de flesta revisorer.

– Frågor om revisorns roll och ansvar har varit centrala i nästan alla delar av härvan.

Det band som varit djupast insyltat – The Hives – har ju konsekvent argumenterat för att de inte visste något om hur deras pengar förvaltades, trots att de själva satt som styrelseledamöter i sina bolag. I stället har de skyllt på Tambourine, som alltså förvaltade deras pengar och på sin revisor från PwC, säger Eskil Fagerström.

Som nyhetsreporter på Sydsvenskan bevakade han rättegången mellan The Cardigans och The Hives våren 2013 och kände att det fanns en ovanlig historia och en chans att berätta i detalj om en sida av musikbranschen det annars talas ganska tyst om: pengarna. Ungefär ett år, varav fem till sex månader på heltid har gått till research och skrivande av boken.

– Den har kanske inte riktigt gjort så stort avtryck som jag hoppats på. Men många journalistkollegor och folk i musikbranschen har varit positiva. Och jag känner mig nöjd med att ha kunnat reda ut många trådar och skapa en spännande story av ett tämligen komplext skeende, som ju involverar tjogtals personer och pågår över tio års tid, minst. Jag hoppas också kunna inspirera till mer grävande journalistik om nöjesbranschen, något som fortfarande är rätt sällsynt. Från revisionsbranschen har jag däremot inte hört något alls, konstaterar Eskil Fagerström.

Charlotta Marténg