Det finns inget uttryckligt förbud i lagen mot att en bostadsrättsförening går med underskott. Det visar en genomgång av rättsläget som offentliggjordes 19 september. Beställare var bland andra FAR.

Rättsutlåtandet är författat av Carl Svernlöv, advokat på Baker & McKenzie och adjungerad professor vid Uppsala universitet, och Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet. Uppdraget att göra en genomgång av gällande rättsläge för konsekvenser och ansvar vid underskott i bostadsrättsföreningar kom från FAR tillsammans med HSB, Bostadsrätterna, Sveriges bostadsrättscentrum och Riksbyggen. Bakgrunden är debatten om progressiva avskrivningar och Bokföringsnämndens (BFN) beslut från 28 april om vissa ändringar i redovisningsregelverket K2 som innebar ett förbud mot progressiv avskrivning.

BFN:s beslut väckte oro på marknaden eftersom den praktiska effekten förväntades bli att många bostadsrättsföreningar skulle behöva höja sina avgifter i samband med övergången till linjär avskrivning. Men nu visar alltså en genomgång av tillämpliga lagar att det inte finns något förbud mot att bostadsrättsföreningar går med förlust. Därmed finns det inget givet krav på avgiftshöjningar i bostadsrättsföreningar som nu tvingas byta avskrivningsmetod, så länge som föreningens styrelse har kontroll över likviditeten. Syftet med rättsutlåtandet är ytterst att tydliggöra styrelsens respektive revisorns ansvar.

Däremot, visar genomgången, kan det finnas enskilda föreningar vars stadgar uttryckligen kräver att årsavgiften ska täcka alla kostnader, vilket enligt utredarna ”får anses innefatta avskrivningar”. Sådana stadgar måste ses över om föreningen vill undvika avgiftshöjningar.

Rakel Lennartsson