Med Jonas Svensson får FAR en ordförande med driv. På fritiden kör han roadracing, men även karriären har gått i en rasande fart. Som 25-åring hade han redan byggt upp ett företag från grunden och behövde en ny utmaning. Det var då han förstod att han borde bli revisor.

Jonas Svensson går inga omvägar. Vare sig i samtalet eller i karriären. Han kan konsten att vara rak utan att låta brysk, och ser till att inte slösa med tiden, sin egen eller någon annans. Som 29-åring blev han byråns dittills yngsta kontorschef, på EY i Uppsala. Som 32-åring blev han delägare – då var det bara Ulf Spång, revisor och sedermera ekonomidirektör på Skandia, som låg före i EY:s yngstaliga. Som 45-åring övertar Jonas Svensson nu ordförandeklubban i FAR. Från att alltid varit yngst runt bordet, tycker han själv att han börjar bli gammal i gemet.

– Vi måste släppa fram yngre på ett helt annat sätt än vi har gjort tidigare i den här branschen. De nya spännande idéerna kommer ofta från yngre personer, säger han.

Jonas Svenssons ledarskap kommer att bli framtidsinriktat och vägen är delvis utstakad i FAR:s framtidsstudie som initierades av styrelsen under företrädaren Anna-Clara af Ekenstams ledning.

– Jag håller med om slutsatserna i FAR:s framtidsstudie och nu ska vi ta framtidsstudien ett steg vidare för att verkligen omsätta den i konkret nytta för hela branschen, säger Jonas Svensson.

Själv äntrade han revisions- och rådgivningsbranschen under den djupa 90-talskrisen. Året var 1994 och han hade nyligen kommit fram till att han borde bli revisor.

– Jag minns mycket väl varför jag blev revisor, säger Jonas Svensson och låter förstå att det var ett övertänkt beslut.

Det började med att han studerade på matematikerlinjen på universitetet i hemstaden Uppsala. Han hade känsla för siffror men såg ingen yrkesväg framför sig. Lärare eller forskare lockade inte då. Han bestämde sig för att tänka om och sökte till läkarlinjen. Civilekonom satte han på andra plats. Men när han kom in på sitt andrahandsval tvekade han inte, utan gick helhjärtat in för ekonomistudierna vid Högskolan i Dalarna.

– De hade ett samarbete med Uppsala universitet och tanken var att jag skulle läsa de sista åren i Uppsala, men under tiden byggdes utbildningen ut och jag trivdes bra däruppe så jag blev kvar.

Den nya högskolan hade brist på lärare i statistik, och Jonas Svensson som hade pluggat matematik på hög nivå fick rycka in som hjälplärare.

– Där började jag som 20–21-åring min lärarkarriär, säger Jonas Svensson, för många av Balans läsare känd som just lärare på FAR Akademi.

Efter civilekonomexamen började han arbeta på ett finansiellt leasingföretag. Där handplockades han snabbt till uppdraget att starta upp en ny resebyrå för resor till Asien.

– Under ett och ett halvt år jobbade vi stenhårt med att få allting på plats; jag gjorde allt från installering av datasystem till bokslut. Men när det var klart tyckte jag att jobbet blev tråkigt; jag lärde mig inget nytt längre och tänkte: Var hittar jag ett ställe där jag lär mig något nytt varje dag?

Vid det här laget vet alla att Jonas Svensson hittade svaret i revisionen. Men 1994 var det långt ifrån något självklart karriärval. Revisionsbyråerna var hårt drabbade av krisen och rekryteringen gick på sparlåga. Att det skulle dyka upp en annons från en av de stora, och dessutom på rätt plats, var knappast sannolikt. Men när EY sökte personal till Uppsalakontoret föll bitarna på plats för Jonas Svensson.

– Det var verkligen en fullträff för mig, även om jag fick gå ned 25 procent i lön när jag anställdes som revisorsassistent.

Han minns summan än i dag: 11.600 kronor.

– Ingångslönerna har relativt sett blivit betydligt bättre, vilket är en förutsättning för att kunna rekrytera i dag, säger Jonas Svensson.

Han tror att rörligheten på arbetsmarknaden kommer att öka ytterligare.

– Jag ser det som positivt att människor kan komma in i branschen från andra håll och kanske i så fall få andra arbetsuppgifter än just traditionell revision och redovisning. Jag tror att det är en av flera förändringar som sker och som kommer att behöva ske i ökad omfattning.

Utvecklingen går mot att andelen revisorer minskar, vilket lämnar plats för en bredare rekrytering.

– Att vara revisor kräver viss erfarenhet som man bara skaffar sig genom att arbeta som det, men inom andra områden finns det absolut skäl att släppa fram yngre personer betydligt tidigare. Tittar vi på vårt sätt att arbeta ser det till stor del likadant ut som det har gjort i många år. Vi behöver nya idéer för att bli både bättre och effektivare, säger Jonas Svensson.

I takt med att revisionsplikten trappas ned ytterligare kommer det att skapas både utrymme och behov av nya tjänster.

– Vi kan förvänta oss en höjning av gränsvärdena för revisionsplikten, men jag är övertygad om att det vi i dag kallar revision kommer fortsätta att vara viktigt för företagen, men i vissa fall kommer tjänsterna kanske att få ny utformning, säger han.

Banker och finansieringsinstitut kommer behöva verifiering även i framtiden. Men det kommer också att skapas ett utrymme för helt nya tjänster.

– När automatiseringen slår igenom kommer det att frigöras tid som i stället kan användas till att stötta affärsutvecklingen även i det lilla företaget, säger Jonas Svensson.

Detta kommer att förändra framför allt redovisningskonsultens vardag och FAR kommer att satsa på att utveckla konsulterna i deras nya roll, lovar han.

– En annan utmaning för branschen är att hitta de alternativa tjänster som faktiskt efterfrågas av de kunder vi redan har. Det kan vara verifiering av nya områden som exempelvis kvalité i välfärden eller analys av småföretagares verksamhet.

Men det är inte bara nya tjänster som kommer att utvecklas. Samtidigt växer helt nya affärsområden fram. Hanteringen av korruption och ekonomiska bedrägerier är ett exempel, hållbarhetsfrågor ett annat.

– Det rör sig om helt nya problem som företagen ställs inför och där det blir naturligt för dem att vända sig till en revisionsbyrå tack vare vårt oberoende och vår höga etiska standard, menar Jonas Svensson.

Om han har rätt i det, kan vi konstatera att de regelverk som ibland håller branschen tillbaka i affärssammanhang, samtidigt är just den unika konkurrensfördel som kan driva nya affärer. Oberoendet och förtroendefrågorna är även ett exempel på när branschens och FAR:s utmaningar sammanfaller.

– Det finns ett stort värde i det FAR gör när det gäller att skapa förtroende genom dialog med myndigheter och näringsliv, jämfört med om de olika byråerna skulle göra det själva. Dels finns det ingen sådan tradition, dels har byråerna intresse av att skydda sina varumärken. Som företagare med kunder i alla läger måste man vara försiktig med att inta positioner i politiskt laddade frågor, säger Jonas Svensson.

Därför har FAR har en viktig funktion när det gäller att företräda branschen i dialog med många olika intressen. Enligt Jonas Svensson är detta den ”dolda medlemsnyttan”.

– Medlemsnytta kan vara att FAR har en god dialog med Revisorsnämnden, som minskar risken för otydlighet vid tillämpning av regelverk och därmed minskar även risken i revisionen. Detta har medlemmarna enorm nytta av utan att de ser det i sitt dagliga arbete, säger han.

Men Jonas Svensson tycker också att det är viktigt att hålla isär branschen och FAR. Branschen står inför stora strukturella förändringar. Dessa kommer naturligtvis även att påverka FAR som organisation, samtidigt som FAR arbetar aktivt med att påverka händelseutvecklingen.

Ett exempel är det så kallade revisionspaketet, EU:s nya reglering av revisorer och marknaden för revision, vars införande i svensk lag sammanfaller med Jonas Svenssons mandatperiod.

– Revisionspaketet är en jätteviktig fråga som kommer att vara i fokus under de kommande två åren då det ska anpassas till och införas i svensk lag.

Men FAR, som medlemsorganisation, har även sina alldeles egna utmaningar att ta tag i. En sådan handlar om att öka medlemmarnas engagemang.

– Det kan bli en utmaning att få ett större engagemang bland de många medlemmar som finns inom de stora revisionsbyråerna. Ett fåtal personer från de stora byråerna är väldigt engagerade i FAR, men flertalet nöjer sig med de nätverk som erbjuds inom byrån. En annan utmaning är att skapa medlemsnytta för skatterådgivare och andra rådgivare som i dag utgör en minoritet bland FAR:s medlemmar, men mycket tyder på att de kommer att växa i antal, säger Jonas Svensson.

Själv har han inget långvarigt engagemang som förtroendevald bakom sig, utan blev närmast handplockad till uppdraget som vice ordförande för ett år sedan, med sikte på att ny bli ordförande. Däremot känner många honom som en engagerad och inspirerande lärare på FAR Akademi. Utbildning har varit en röd tråd genom hans karriär. Det började med extraknäcket som statistiklärare under studietiden. De senaste åren har han varit nationellt utbildningsansvarig på EY. De stora byråerna har ett regelrätt utbildningssystem med kurskataloger och schemalagda undervisningstillfällen.

– De stora byråerna har sin metod och utbildar de egna medarbetarna så länge det är ekonomiskt försvarbart och kompetensen finns i huset. FAR Akademi fungerar som ett bra komplement, säger Jonas Svensson.

Svällande regelverk och tillhörande normgivning innebär ökade krav på branschens medarbetare för att upprätthålla nivån.

– Den allmänpraktiserande revisorn eller redovisningskonsulten måste kunna mycket mer i dag, samtidigt som det också skapas utrymme för fler specialister. Det är en trend som kommer att bli allt starkare, säger han.

I och med ordförandeuppdraget i FAR har Jonas Svensson sedan årsskiftet helt lämnat sitt ansvar för utbildningsfrågorna på EY. FAR-uppdraget beräknas ta ungefär halvtid i anspråk, men det är det värt, tycker Jonas Svensson.

– Det är en fantastisk utmaning att ta över ordförandeskapet i FAR; det är det finaste uppdraget man kan ha, att få förtroendet att företräda en hel bransch, säger han.

Både branschen och FAR som organisation har genomgått stora förändringar de senaste åren, men Jonas Svensson tycker att det fortfarande finns utrymme för förändringar.

– Min önskan är att FAR ska vara mer proaktiv. I dag är det mycket brandsläckning, men jag önskar att vi i stället började tänka framåt och själva våga driva utvecklingen. Framtidsstudien är ett exempel på att vi har börjat göra det och även den pågående debatten om bostadsrättsföreningar. Det handlar om att vi ska agera och inte bara reagera, säger Jonas Svensson.

I samma anda tycker han att FAR borde bidra med större stolthet för hela branschen:

– Jag tycker att vi duckar för ofta när vi får kritiska frågor. I stället borde vi våga tala om vad vi gjort bra och att det vi gör är något väldigt viktigt för samhället.

Från reaktiv till proaktiv; från defensiv till offensiv – med Jonas Svensson i förarsätet kommer FAR förhoppningsvis att få egen styrfart i det offentliga rummet och vara med och påverka den näringslivspolitiska agendan. Gärna i samarbete med andra näringslivsorganisationer.

– Jag tycker att vi ibland har varit lite isolerade, min förhoppning är att FAR:s proaktiva arbete ska ske mer i samarbete med andra näringslivsorganisationer, säger han.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Jonas Svensson

Ålder: 45 år.

Bor: Uppsala.

Familj: Två söner, 15 och 17 år samt flickvän som jobbar på KPMG i Borås.

Karriär:

1992–94: ekonomichef på resebyrå.

1994: började på EY i Uppsala.

1999: auktoriserad revisor.

2001: delägare.

2010: utbildningsansvarig EY.

Intressen: Roadracing och löpning. Sprang sitt första maraton i maj. Med tvådagars varsel fick han ta över en kollegas startnummer i Stockholm maraton och tog sig runt på 4 timmar. Sedan dess har han även hunnit springa en mara i Médoc i Frankrike.