Träning och tävling ska vara lustfyllt, inte kravfyllt. Det säger skattejuristen Åsa Edesten på BDO, som tränar agility med hunden Ludde. Efter framgångar på den allra första tävlingen är hon fortfarande skyldig Ludde 15 bollar.

Hur länge har hundintresset funnits?

– Sedan barnsben. När jag var tre år träffade jag en tax i kön till Posten. Ägaren sa att den inte tyckte om barn, men något måste jag gjort rätt redan då för efter bara några minuter satt jag på golvet med taxen i knäet. När jag var i 20-årsåldern skaffade jag mig min första egna hund. Utöver det har jag även jobbat med problemhundar, tränat hundar och håller nu på att utbilda mig till instruktör på brukshundsklubben.

Hur kom det sig att du fastnade för agility?

– Ludde är en bruks- och vallhund som älskar att arbeta. Utöver agility tränar och tävlar vi även i lydnad och sök. Agilityn är en väldigt rolig och fartfylld sport med små marginaler, skillnaden mellan att vinna och bli diskvalificerad är hårfin. Nackdelen med att träna och tävla i tre olika grenar är att man inte blir lika bra lika fort. Å andra sidan är det roligt med variationen.

Vad är agility?

– Det påminner om hästhoppning, fast för hundar. Utöver hopphinder finns det även balanshinder, tunnlar och slalom, det vill säga pinnar som hunden ska springa zick-zack mellan. Hunden ska klara banan felfritt på så kort tid som möjligt. Innan tävlingen startar har jag åtta minuter på mig att inspektera banan, som sedan tar Ludde mindre än en minut att springa.

Att träna agility skiljer sig en del från ditt jobb?

– De som bara känner mig från jobbet där jag mest bär dräkt och högklackat kan bli lite förvånade när de ser mig ute på banan i träningskläder och gymnastikskor. Jag tycker att det är fantastiskt att ha både och!

Finns det några egenskaper du använder dig av i agilityn som du har nytta av i arbetet?

– För att lyckas inom agility måste du vara konsekvent, ödmjuk och ha mycket tålamod. Om hunden gör fel beror det till 99 procent på att jag inte har lyckats förklara. När jag jobbar som instruktör är det viktigt att vara pedagogisk, vilket också gäller i dialogen med mina kunder. Dessutom tror jag att man blir vänligare av att umgås mycket med hundar. De har ingen dold agenda utan vill bara må bra tillsammans med dig.

Vilket är ditt främsta mål med träningen och tävlandet?

– Jag är en extrem tävlingsmänniska och tycker det är jättekul att göra bra ifrån mig i en tävling. Men den viktigaste tävlingen är ändå mot mig själv. Därför är mitt mål att känna att vi hela tiden utvecklas, att vi klarar fler svårigheter och att vi båda har roligt under tiden.

Charlotta Marténg

Fakta:

Åsa Edesten

Ålder: 39 år.

Familj: Sambo – och så Ludde förstås, en treårig australian shepard.

Yrke: Skattejurist på BDO, specialiserad på transfer pricing och övrig internationell skatterätt.

Inspireras av: Människor som är riktigt duktiga på vad de gör, oavsett vad de gör.

Ludde och Åsa på Youtube: youtube/8P_srrh1sDc