NCC är ett av företagen som tagit krafttag för att förhindra mutor och korruption. En whistleblower-funktion är en av åtgärderna.

Direkta ekonomiska skador kan bli kännbara när ett företag drabbas av oegentligheter, men även de indirekta ekonomiska konsekvenserna kan bli stora. Det handlar bland annat om förtroendeskador, och svårigheter att rekrytera och behålla skickliga medarbetare.

När asfaltskartellen seglade upp strax efter millennieskiftet ledde det till att NCC och andra bolag som Skanska och Peab dömdes till att betala miljontals kronor i böter för att tillsammans ha riggat priserna på asfalt.

Asfaltskartellen medförde att NCC tog ett mer resolut grepp om etik och moral, bland annat togs en ny uppförandekod fram. Regelboken gav vägledning och cheferna gick utbildningar i etik och moral.

Men då en ny asfaltskartell uppdagades 2011 stod det klart att arbetet inte var tillräckligt.

– Därför beslutade vi oss för att göra ett omtag och ta tag i frågan ännu mer genomgripande. Vi bestämde oss för att göra allt som står i vår makt för att förhindra detta, säger Gunnar Bäckström, Group compliance officer på NCC.

År 2012 inleddes arbetet med NCC Compassen, ett internt verktyg som ska hjälpa de anställda att följa bolagets värderingar och uppförandekod. Bolagets internwebb förbättrades med mer information och frågefunktionen ”Ask me” lanserades. Kompassen innehåller även whistleblowerfunktionen ”Tell me”. Innebörden är att den som anmäler något som bryter mot regelboken kan göra det anonymt. För att säkerställa detta har NCC lagt ut tjänsten på ett annat företag.

– Det är viktigt att våra medarbetare verkligen känner att de kan anmäla utan att behöva varar rädda för repressalier, säger Gunnar Bäckström.

Henrik Norberg