Ann-Sofie Forsmark, hälsostrateg på PwC i Stockholm, älskar att springa och att vara ute i naturen. Detta kombinerar hon genom att springa långt. Riktigt långt. Till och med ett marathon framstår som kort. När Ann-Sofie tävlar handlar det om att springa 16 mil.

Den uppenbara frågan är: Varför?

– Det har nog att göra med att ”resan är målet”. Under ett så långt lopp och även under de långa träningspass man måste köra hinner man gå igenom så många faser. Det är ganska ”lugnt”, snarare än ett hetsigt millopp. En utmaning av ihärdighet som går på tvärs mot det mesta i vårt samhälle just nu. Det är också en mäktig känsla att klara av att ta sig så långt för egen maskin.

Är det ens möjligt att springa 16 mil?

– Det gäller att hela kroppen är i balans. Egentligen är det allt annat än hälsosamt, kroppen klarar att springa så långt men man måste vila länge efter ett lopp. När man ger sig in i ultralöpning måste man ha tålamod och våga låta det ta tid, våga sakta ner. Det kan ta flera år.

Hur förbereder du dig?

– Jag sover och äter så bra jag kan. Det mentala måste stämma och man får inte vara stressad. Löpningen bryter förstås ned kroppen under ett så långt lopp. Man kan säga att de första åtta milen oftast går ganska bra, man får vara beredd på att ha ont, det är den mentala inställningen som är avgörande. Man måste ha mentala kryckor och visualisera målbilden. Pannbenet, peppen och stödet från löparvänner tar mig i mål.

Hur går själva loppet till?

– Att springa 16 mil har som nybörjare tagit mig ungefär 21 timmar. Mitt nästa mål är att springa på under 20 timmar. Ofta springer man varvbanor och man har ett supportteam med sig, lite som i motorsporten där du har ditt team i depån. Utan sitt supportteam är man rökt. Det blir väldigt socialt och vi som håller på med ultralöpning och tävlar brukar kalla oss ultrafamiljen. Visst tävlar alla mot alla, men framför allt tävlar man mot sig själv.

Nu är du föräldraledig från jobbet som hälsostrateg på PwC, hur går det med träningen?

– Få träningssätt är så tillgängliga som löpning. Jag har varit hälso- och träningsintresserad sedan jag var ung och testat fotboll, kampsport och har en bakgrund inom gymnastiken. Med två barn är det gym och löpning som gäller. Jag älskar att vara ute och springa i skogen och har så smått kommit igång med löpningen igen. Jag joggar på morgonen och springer sedan med vagnen under dagen. När jag jobbar brukar jag springa från hemmet i Sundbyberg till jobbet i centrala Stockholm. Jag ska ju ändå till och från jobbet, och då kan jag lika gärna passa på att träna under tiden.

Hur reagerar andra när du säger du håller på med ultralöpning?

– Ofta säger de ”åh, jag skulle inte ens klara en mil” och då kan jag känna mig lite frustrerad. Nej, tänker man så kan man inte det. Det trodde inte jag heller att jag kunde, men så testade jag längre. Bestämde mig för att göra allt jag kunde för att klara det och då gjorde jag det. Mind over matter helt enkelt!

Charlotta Marténg

Fakta:

Ann-Sofie Forsmark

Yrke: Hälsostrateg PwC i Stockholm.

Ålder: 35 år.

Bor: Sundbyberg.

Familj: Min fästman Niklas och mina tjejer, en på 5 år och en på 3 månader.

Inspireras av: Folk som vågar. Altruism.

Drömmer om: Oj. Mycket. Springa i fjällen igen.

Adress till bloggen: http://www.runnersworld.se/blogs/runnerslove