Den nya revisionsberättelsen möter förväntningarna på en tydligare rapportering från revisorn. Det skriver Jonas Svensson och Dan Brännström, ordförande respektive generalsekreterare i FAR, i en replik på Helena Adrians debattinlägg i Balans nr 10/2014.

Under rubriken ”revisorer, dags att städa trappan uppifrån” skriver Helena Adrian uppfordrande i Balans nr 10/2014. Som företrädare för FAR tar vi gärna debatten, för det är angeläget att vi i branschen diskuterar frågeställningarna kring förtroende, relevans och integritet som artikelförfattaren lyfter. Det är helt avgörande för revisorsprofessionens utveckling.

Vi håller med om det mesta som Helena Adrian skriver, bland annat påståendet om att revision svårligen kan standardiseras utan är en intellektuell process där revisorns professionella omdöme måste få stort utrymme. Det är också ett av skälen till att vi nu på nordisk basis arbetar fram ett nytt sätt att utföra revision i mindre företag.

Vi håller även med om att revisorn måste ha integritet, annars infrias inte de höga förväntningar som revisionens intressenter har rätt att ställa. Och självfallet ska revisorn rapportera till styrelsen eller revisionsutskottet om alla väsentliga frågor som uppmärksammats under revisionen. Revisorn måste vara tuff när så krävs eller som Helena Adrian uttrycker det: flytta fram positionerna och sätta ner foten.

Till skillnad mot Helena Adrian tror vi att den nya revisionsberättelsen i företag av allmänt intresse erbjuder stora möjligheter att möta förväntningarna på en tydligare och mer transparent rapportering. Revisorn ska ju framöver peka på särskilt svårbedömda områden (Key Audit Matters) och risken för felaktigheter i rapporteringen.

På ett av seminarierna under Finforum i november 2014 konstaterades att den nya revisionsberättelsen får högre läsvärde och bidrar till att höja revisionens relevans. Detta förutsätter naturligtvis att revisorn inte hemfaller åt försiktiga standardskrivningar, för då är syftet förfelat. Vi kan nämna att man i Storbritannien, som tjuvstartat med en ny revisionsberättelse, redan har positiva erfarenheter av att revisorn öppnar sin ”svarta låda”.

Men, samtidigt måste reglerna kring revisorsansvaret backa upp den utvidgade revisorsrapporteringen. Därför bad den förra regeringen justitierådet Kristina Ståhl, som utreder hur EU:s revisionspaket ska implementeras i Sverige, att i tillägg överväga behovet av förändrad ansvarsfördelning mellan styrelsen och revisorn. Vi anser det vara ytterst angeläget att ansvarsfrågorna klarläggs.

Från FAR:s sida antar vi utmaningen att bli tydligare och att alltid visa integritet. Framför allt ska vi gå ut och berätta mer om hur branschen arbetar och peka på nyttan med de olika tjänsterna. Här har FAR en stor uppgift.

Jonas Svensson är revisor på EY och ordförande i FAR.

Dan Brännström är generalsekreterare i FAR.