För näringslivet är det ett gyllene tillfälle att visa upp allt från innovationer till design och matlagningskonst. Dessutom ges möjlighet till lobbying på högsta möjliga nivå. Ylva Berg, vd Business Sweden, ledde den svenska näringslivsdelegationen vid statsbesöket i Frankrike i december.

Vad betyder ett statsbesök för svenskt näringsliv?

– Statsbesök är ett unikt tillfälle för representanter från det svenska näringslivet att få träffa ministrar och kollegor på högsta nivå, och ta upp frågor som rör handel och investeringar mellan de två länderna. Det kan till exempel handla om strukturella regleringar som man vill diskutera och kanske förändra på sikt. Möten på den nivån är ofta mycket svåra att få till på egen hand.

Kan du ge några konkreta exempel från statsbesöket i Frankrike?

– Exempelvis fick representanter från både svenskt och franskt näringsliv möjlighet att delta i dialogen när näringsminister Mikael Damberg träffade Frankrikes motsvarighet Emmanuel Macron för att tala om europeisk konkurrenskraft.

Vi hade även en paneldebatt på OECD där franskt näringsliv tillsammans med svenska näringslivsdelegater diskuterade hur länder som Frankrike och Sverige ska kunna agera och producera miljövänligt utan att förlora i konkurrenskraft.

Hur planeras ett statsbesök?

– Det är utrikesdepartementet som lämnar förslag till statsbesök. Förslaget presenteras sedan för Kungen av utrikesministern och lämplig tidpunkt diskuteras. Kungen har veto. När Business Sweden får indikationer på att ett statsbesök ska äga rum tar vi kontakt med företag vi bedömer har ett intresse och behov av att ta upp handelsfrågor på hög strategisk nivå med värdlandet.

Vart går nästa statsbesök?

– Nästa statsbesök är ännu inte offentliggjort. Däremot planerar och genomför Business Sweden hela tiden delegationsresor till marknader som på olika sätt är viktiga för svenska företag.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Ylva Berg

Ålder: 49 år.

Bor: Danderyd.

Familj: Gift med Michael, två barn.

Utbildning: Ekonom.

Karriär: Utexaminerades från Handelshögskolan i Stockholm 1991. Kommer närmast från rollen som Nordenchef för franska Dassault Systemes. Var chef för Exportrådet i Danmark under åren 1999–2004.

Aktuell: Som värd för den svenska näringslivsdelegationen vid statsbesöket i Frankrike i december, tillsammans med Jens Spendrup, styrelseordförande Svenskt Näringsliv.

Kuriosa: Riktigt snabb på (omöjliga) sudoku.