Älskar du revisionsmetodik och taggas av problemlösning? Då kanske ett jobb på Revisorsnämnden (RN) kan vara nästa steg i karriären. Balans har träffat Christina Lundin, Mathias Byström och Olle Herolf, som efter lång erfarenhet från byråvärlden valde att börja arbeta på RN.

Det är första ”riktiga” jobbdagen efter julledigheten, och på Revisorsnämnden är de flesta medarbetarna nu åter på plats. Här finns ungefär lika många revisorer som jurister, och arbetet sker oftast i team där båda kompetenserna är representerade. RN, som är statens myndighet för revisorsfrågor, har två huvuduppgifter: att se till att det finns kvalificerade revisorer och att utöva tillsyn över revisorerna. I grunden handlar det om att upprätthålla förtroendet för revisorsfunktionen.

Christina Lundin har snart arbetat ett halvår på RN. Efter drygt 26 år som revisor inom PwC kom längtan efter något nytt.

– När jag fyllde femtio insåg jag att jag hade drygt tio år kvar att arbeta och kände att jag ville göra något annat. När jag fick höra att RN sökte personal blev jag intresserad. Jag brinner ju för branschen och det här är ett sätt för mig att bidra till förbättringar, säger Christina Lundin.

Den praktiska erfarenheten av revision är en viktig pusselbit i arbetet, och därför är gedigen erfarenhet av revisionsarbete ett krav när RN anställer revisorer.

– Jag tar med mig alla mina 26 år som revisor in i det här arbetet. Det är oerhört spännande och stimulerande att få bygga vidare på all min samlade erfarenhet, säger Christina Lundin.

Mathias Byström, som har närmare ett och ett halvt år bakom sig på RN, lockades av den intellektuella utmaningen.

– Jag är intresserad av metodik- och kvalitetsfrågor, och när jag hörde att RN sökte revisorer kände jag att det skulle passa mig. Här är det ständig problemlösning och det känns bra att bidra till att upprätthålla förtroendet för revisorskåren, säger Mathias Byström.

Att arbetstempot är jämnare än ute på byråerna var också ett plus.

– Visst har vi mycket att göra här på RN, men arbetet är mer jämnt fördelat över tiden. Jag är småbarnsförälder och kände att det passade mig, säger Mathias Byström.

Både Christina Lundin och Mathias Byström kan behålla sin auktorisation, i och med dispens från anställnings- och verksamhetskravet. Något de ser som en stor fördel.

Olle Herolf är pensionär, och knuten till RN som expert på konsultbasis sedan 2009. Han har ett stort intresse för revisionsteori och efter en lång karriär inom PwC tyckte han att han hade en hel del kvar att tillföra branschen.

– Nästan alla nämndens ärenden är teoretiskt intressanta, och det är en betydligt högre andel problemlösning än i arbetet på en revisionsbyrå, säger Olle Herolf.

Intellektuell stimulans är den gemensamma nämnaren när Christina Lundin, Mathias Byström och Olle Herolf beskriver vad de uppskattar mest med arbetet på RN. Det är mycket analys, och den får ta tid.

– Det måste ju vara rättssäkert, så det måste alltid finnas tid att analysera varje ärende, säger Olle Herolf.

Christina Lundin instämmer.

– Det kan ju faktiskt handla om att dra in en yrkeslicens, och då måste arbetet göras grundligt. Det blir per automatik en hel del juridik, vilket till stor del är ett nytt område för mig och det är givetvis spännande och utvecklande, säger hon.

För den som är intresserad av teoretiska aspekter på revision, finns det alltså en del att bita i.

– Varenda ärende innehåller revisionsteori, säger Olle Herolf. Mathias Byström instämmer.

– Det kan handla om något som aldrig har prövats tidigare och då är det verkligen spännande, säger han.

För en utomstående kan det kanske verka nördigt. Men för den intresserade och kunnige kan de små detaljerna utgöra de verkliga spänningsmomenten.

– Ja, det kan verka nördigt i kubik. Men väldigt spännande och kul, säger Christina Lundin.

Den kollegiala stämningen på RN är ytterligare ett starkt vägande skäl till att Christina Lundin, Mathias Byström och Olle Herolf trivs så bra på RN.

– De som arbetat länge vid nämnden delar på ett frikostigt sätt med sig av sin kunsakp och svåra frågor dryftas ofta med flera för att man ska få fram en i alla avseenden korrekt bedömning, säger Christina Lundin.

Revisorerna på RN arbetar framför allt med tillsyn. Det handlar bland annat om att bereda ärenden som grundar sig på en anmälan om avvikelse från god revisorssed eller god revisionssed och att delta i handläggningen av ärenden om förhandsbesked.

Revisorerna genomför också kvalitetskontrollinspektioner av de större revisionsbyråernas revision av börsnoterade företag och andra företag av allmänt intresse. Att svara på remisser är också ett viktigt, återkommande inslag i arbetet.

Oftast sker arbetet i ett team, med en revisor och en jurist. Vem som drar det ”tyngsta lasset” beror på ärendets karaktär.

– I alla ärenden kompletterar juristen och revisorn varandra i utredningsarbetet. Vi har dessutom förvaltningsrättsliga regler att ta hänsyn till när vi handlägger ett ärende och där krävs juristens kompetens, säger Mathias Byström.

När ett disciplinärende kommer in till nämnden går teamet igenom handlingarna och begär in relevant revisionsdokumentation för genomgång. Därefter skickas ett antal frågor till den berörda revisorn. Utifrån svaren skrivs en promemoria som sedan skickas till revisorn, som får möjlighet att komma med synpunkter. Efter det föredras ärendet i tillsynsnämnden som fattar ett beslut. Om RN finner att det är utrett att revisorn har åsidosatt sina skyldigheter blir det en disciplinär åtgärd; som kan vara erinran, varning eller upphävande av revisorns godkännande eller auktorisation. Ett ärende kan också avskrivas under processens gång.

Hur det känns det då att granska sina branschkollegor?

– Syftet är ju att stärka förtroendet för revisionsfunktionen och jag känner inte att jag har några problem med att utreda och bedöma andra revisorers arbete. Dock är det så att jag varken får eller vill delta i utredningen av ärenden där revisorer som jag har eller har haft en personlig relation till sedan tidigare eventuellt skulle vara inblandade, säger Mathias Byström.

Christina Lundin och Olle Herolf instämmer.

Men visst finns det svårigheter i arbetet. En av de stora utmaningarna är att lyckas ”tänka bort” information som tillkommit i efterhand, det vill säga när man har facit i hand.

– Det gäller att föreställa sig hur situationen var när revisorn gjorde sin granskning. Gjorde han eller hon en vettig riskbedömning? Det är inte alltid helt enkelt, men den inställningen måste man alltid ha, säger Olle Herolf.

En annan klurighet är att få fram information som eventuellt undanhålls i ett ärende.

– Man måste fråga sig varför anmälan gjordes? Det är ju inte alltid som den som anmäler, eller den anmälda revisorn, lämnar all information, säger Christina Lundin.

Och här spelar juristerna en central roll genom att säkerställa rättssäkerheten i processen. Som ett komplement till revisorns praktiska erfarenhet av yrket.

– Vi vet ju hur en revision går till i verkligheten, inte bara teoretiskt. Det handlar inte bara om regelsystemet, utan man måste kunna se var riskerna fanns. Ibland är det ju faktiskt så att det var omöjligt för revisorn att upptäcka fel och brister, säger Olle Herolf.

Pernilla Halling

Fakta:

3 § revisorslagen

Revisorsnämnden skall:

1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag,

2. utöva tillsyn över revisionsverksamhet samt över revisorer och registrerade revisionsbolag,

3. pröva frågor om disciplinära och andra åtgärder mot revisorer och registrerade revisionsbolag, samt

4. ansvara för att god revisorssed och god revisionssed utvecklas på ett ändamålsenligt sätt.

Fakta:

Antal anställda på RN

Jurister: 9 (inklusive chefsjurist och myndighetschef).

Revisorer: 7 (inklusive chefsrevisor).

Övriga: 8.

Fakta:

Christina Lundin

Ålder: 52 år.

Utbildning: Civilekonom.

Jobbar på RN sedan: 1 september 2014.

Tidigare arbete: 26 år som revisor på PwC.

Fakta:

Olle Herolf

Ålder: 69 år.

Utbildning: Civilekonom.

Jobbar på RN sedan (som konsult): 2009.

Tidigare arbete: 38 år som revisor på PwC. Har dessutom deltagit i översättningen av ISA till svenska och skrivit boken ”Nyckeln till ISA”.

Fakta:

Mathias Byström

Ålder: 43 år.

Utbildning: Civilekonom.

Jobbar på RN sedan: 1 september 2013.

Tidigare arbete: 10 år som revisor på KPMG, 6,5 år som revisor på BDO.

Tillsyn

Revisorsnämndens (RN:s) tillsynsverksamhet består av fyra delar:

  • Systematisk och uppsökande tillsyn (SUT). Genom SUT-verksamheten undersöker RN kvaliteten i vissa utvalda revisorers och registrerade revisionsbolags verksamhet. Om det framkommer allvarliga brister öppnas ett disciplinärende för att pröva om en disciplinär åtgärd ska vidtas. De stora revisionsbyråernas revision av främst marknadsnoterade bolag kvalitetskontrolleras regelbundet inom ramen för ett särskilt SUT-projekt.

  • Löpande kvalitetskontroll. Alla revisorer är föremål för löpande kvalitetskontroll. RN kontrollerar de revisorer som reviderar företag av allmänt intresse. För övriga revisorer, som är medlemmar i FAR, utförs kontrollen av FAR. Icke FAR-anslutna revisorer kvalitetskontrolleras av RN.

  • Disciplinärenden. Disciplinärenden kan initieras av anmälningar från till exempel andra myndigheter, revisionsklienter och privatpersoner. RN kan också öppna disciplinärenden på eget initiativ. Om RN:s utredning visar på brister i den granskade revisorns eller det granskade revisionsbolagets verksamhet vidtas någon form av disciplinär åtgärd; erinran, varning eller upphävande av revisorns godkännande eller auktorisation.

  • Förhandsbesked. Genom förhandsbesked kan RN på förhand pröva vissa frågor bland annat om oberoende.