Matthias Vidh på Mapema tackar sitt nätverk för sina kunder

I år är det mycket som ska firas hos Baker Tilly Mapema i Sollentuna. För fyrtio år sedan startade byrån, och det är tio år sedan Matthias Vidh tog över efter sin pappa. Att genomföra ett generationsskifte är inte enkelt, men på Baker Tilly Mapema var man väl förberedd.

Det småregnar och är grått ute när Balans kommer till Sollentuna och industriområdet där Baker Tilly Mapema har sina lokaler. Men väl inomhus märks inget av det dåliga vädret. Receptionisten tar emot med ett varmt leende i de ljusa lokalerna och stämningen är trivsam.

När revisions- och redovisningsbyrån startade 1975 var det under namnet Mapema Revisionsbyrå. Då var det Matthias Vidhs pappa som stod för affärerna, och hela familjen var involverad i arbetet på byrån. Mapema står för Marianne, Per och Matthias.

I dag går byrån under namnet Baker Tilly Mapema, en signal till kunden att man ingår i det oberoende nätverket Baker Tilly, och därigenom har ytterligare kompetens att erbjuda. Medlemskapet i nätverket har stärkt byrån, och ger kunderna ytterligare en dimension. Inte ens de äldsta kunderna, de som var med ”förr”, har blivit avskräckta av namnbytet.

– Visst var en del lite fundersamma när de fick höra om omställningen, men det har gått bra. De har förstått varför vi gör det och tycker inte att det är konstigt med namnbytet, säger Matthias Vidh, ägare och vd på Baker Tilly Mapema.

För honom var det inte helt givet att gå i sina föräldrars fotspår. Från början fanns planer på att bli reklamtecknare och han läste ekonomisk linje på gymnasiet, med inriktning mot marknadsföring. Efter skolan fick han erbjudande av sin pappa att prova att jobba hos honom.

– Jag tänkte att alltid lär jag mig något, och när jag började här insåg jag att jag inte haft en aning om vad det innebar för pappa att driva en revisions- och redovisningsbyrå, säger Matthias Vidh.

Efter att ha jobbat några år, samt gjort lumpen, valde Matthias Vidh att läsa till revisor. 29 år gammal var han färdig och blev godkänd revisor.

– Min starka drivkraft är entreprenörskap och jag har alltid varit en person som gillar förändringar. Oavsett om jag blivit revisor eller inte hade jag drivit eget företag, men nu kunde jag kombinera revisionen med att vara entreprenör. Man kan konstatera att jag har lång erfarenhet av branschen för att vara 43 år, säger han.

Matthias Vidhs erfarenhet och driv har visat sig komma väl till pass i en bransch som står inför stora utmaningar. Han har hunnit med att ta fram IT-handboken, jobba med utbildningar, vara aktiv inom dåvarande SRS samt ha uppdrag inom FAR. Han har även suttit som ansvarig för utbildning i Baker Tilly-nätverket i Sverige, och sitter numera i styrelsen i Baker Tilly Sverige. Men Matthias Vidh har inte sett uppdragen i sig som något som tar tid från att driva byrån och arbeta som revisor. I stället har han dragit fördel av sitt stora nätverk och på så sätt hittat nya kunder och medarbetare. Samtidigt har han varit drivande i arbetet med att få in yngre i branschen, och få dem att engagera sig.

– Man måste leva som man lär och för mig är det viktigt att lyfta fram unga, duktiga förmågor oavsett vad det handlar om, säger han.

När Matthias Vidh tog över Mapema skulle man kunna tro att omställningen blev stor för medarbetarna på byrån. En ung, modern ledare med ett visionärt sätt att tänka. Jämfört med en stabil, erfaren ledare som under alla år drivit byrån framgångsrikt på sitt sätt.

– Generationsväxlingen kom inte som en överraskning för någon. Jag och pappa hade pratat om det länge och 2005 köpte jag ut honom. Ett år senare gick han i pension och mitt övertagande av byrån var väl förberett. Pappa var däremot väldigt tydlig med en sak och det var att det innebär hårt arbete att driva en byrå. Han sa ”klart att du får ta över lokaler och liknande, men mina kunder är i min ålder så du får i stort sett bygga upp ett nytt företag”, berättar Matthias Vidh.

Även om pappan lämnade verksamheten fanns han i bakgrunden för råd och stöd i de fall Matthias Vidh önskade. Och på sätt och vis vakar han ännu över byrån. I ett av konferensrummen hänger ett porträtt av honom.

– Ja, på så sätt kan man säga att han är närvarande på alla våra möten, säger Matthias Vidh med ett skratt.

I arbetet med att bygga upp företaget, det vill säga att skaffa nya kunder, kom Matthias Vidhs förkärlek för nätverkande väl till pass.

– Jag kan i mångt och mycket tacka jobben inom SRS och FAR för mina framgångar, säger Matthias Vidh, halvt på skämt, halvt på allvar.

För att få med sig alla på byrån har Matthias Vidh varit noga med vilken typ av ledare han vill vara. Att lyssna på personalen och hur den ser på hans olika sidor som ledare är viktigt. Det finns inget som inte går att förbättra, resonerar Matthias Vidh och räds inte att få konstruktiv kritik från sina medarbetare.

– Det är medarbetarna som är byrån och om inte de är nöjda och trivs med sitt jobb kommer vi inte att kunna leverera bra tjänster till kunderna. När jag tog över hade jag en del funderingar kring hur jag skulle kunna driva byrån på bästa sätt, och jag ville förnya och föryngra, säger han.

Under Matthias Vidhs ledning har Baker Tilly Mapema vuxit. Från fyra anställda när han tog över för tio år sedan till 13 anställda i dag. Nästintill en tredubbling. Samtidigt som många små och medelstora byråer kämpar med lönsamhet och att behålla sina uppdrag efter att den frivilliga revisionen infördes, rullar det på för Baker Tilly Mapema. Lönsamheten ökar, men ändå dras inte byrån med anställda som jobbar över titt som tätt. Leveransen måste överträffa kundens förväntningar, framhåller Matthias Vidh, men det gäller att hitta balansen – ingen vinner på att personalen bränner ut sig.

– A och O är att visa kunden värdet av det vi gör. Då kan man också ta betalt. När jag växte upp jobbade min pappa hela tiden och jag har alltid sagt till mig själv att jag inte vill ha det så. För mig handlar det om att jobba lite och tjäna mycket. Det är viktigt att ha en bra prissättning och att ha rätt kunder. Bra kunder är beredda att betala för det vi levererar, säger han.

Efter att ha drivit byrån några år började Matthias Vidh fundera på att gå med i ett nätverk. Han säger att ledarskapet kändes lite ensamt, och konstaterar att som utvecklingen är i branschen blir det allt svårare för små byråer att klara sig helt på egen hand. Valet föll på Baker Tilly.

Beslutet fattade Matthias Vidh 2008, helt på egen hand, men han hade pratat om det med sin pappa, med tanke på att byrån under så många år drivits som ett rent familjeföretag.

– Det kändes bra att gå med i Baker Tilly, det är högt i tak och man får ta så mycket eller lite som man vill av det de erbjuder. Fördelen med Baker Tilly är att man tillhör en större organisation men ändå är sin egen med möjlighet att bestämma lokalt hur man vill göra, säger Matthias Vidh.

Nu har Mapema varit Baker Tilly Mapema i sex år och genom Baker Tilly får Matthias Vidh och hans medarbetare tillgång till både nationell och internationell kompetens i form av specialister och medarbetare på andra byråer runt om i världen. Samtidigt har man en egen intern kvalitetskontroll och ordnar utbildningar.

– Man kan säga att organisationen fungerar lite som FAR faktiskt. Tidigare jobbade jag med utbildningar inom Baker Tilly, nu sitter jag med i styrelsen för Baker Tilly Sverige. Jag tycker att det är en bra organisation och det känns som om vi som medlemmar får mycket för pengarna, säger han.

Att sälja verksamheten till en större byrå har inte varit aktuellt för Matthias Vidh. Men genom lösningen med Baker Tilly får han ha kvar sitt entreprenörskap och sin byrå.

– Jag känner stor frihet i det här. Jag får utlopp för min entreprenörsådra och kan gasa eller bromsa verksamheten så mycket som jag vill. Genom att vi lagt till Baker Tilly till vårt namn Mapema blir vi dessutom en attraktiv arbetsgivare samtidigt som vi fortfarande är välkända på orten, säger Matthias Vidh.

Charlotta Marténg

Fakta:

Mapema

Grundades år: 1975 av Per-Håkan Vidh.

VD: Matthias Vidh.

Delägare: Matthias Vidh, Staffan Zander, Per Silveby och Christina Thulin.

Omsättning:

2005: 5.479 tkr.

2010: 8.915 tkr.

2015 (beräknad): 16.000 tkr.

Antal anställda:

1975: 2

2005: 7

2015: 14

Vår vision: Att vara det självklara valet för ett mindre och medelstort företag som önskar en engagerad och kompetent revisionsbyrå.

Ledord: Engagemang, kompetens och servicekänsla.

Fördelning av uppdrag:

50 procent revision.

40 procent redovisning.

10 procent rådgivning.

Tips

Vid generationsskifte

Planering: Det viktigaste är att planera för ­generationsskiftet i god tid vad avser kompetensöverföring, ledarskap och överföring av kunder och tillsammans se över hur man finansiellt ska lösa skiftet. Ju tidigare man är överens om det finansiella desto mer tid får man att arbeta med övriga delar.

Informera om tidplan: Det är viktigt att personalen får löpande information om vilka planer som finns och vilken tidplan man har.

Inventera kontakter: Inventera kontakter som den äldre generationen har och som den yngre kan ha nytta av. Kanske kommer man fram till att den yngre generationen måste jobba fram egna kontaktytor, vilket oftast är fallet ­eftersom många kontakter är i samma ålder som den som ska lämna byrån.