I dagarna kommer det efterlängtade förslaget som ska lösa börsbolagens redovisningstillsyn för överskådlig framtid. Före detta justitierådet Olle Stenman står bakom betänkandet.

Frågan om redovisningstillsynens utformning har stötts och blötts under många år. Den svenska lösningen där myndighetsansvaret har varit delegerat till marknadsplatserna, alltså börserna, är ett undantag i EU. Modellen har kritiserats från flera håll: Internationella valutafonden (IMF) har anmärkt på oberoendeproblematiken med att börsen granskar sina egna kunder. Och börserna själva har heller inte velat ha den rollen, utan har sedan flera år tillbaka försökt att lämna tillbaka ansvaret till Finansinspektionen.

– Frågan har varit uppe i ett antal utredningar de senaste tio-tolv åren, men det är som att ingen har velat ta i den riktigt, säger Olle Stenman, före detta justitieråd och Bokföringsnämndens ordförande.

Olle Stenman är den särskilda utredare som förhoppningsvis ska ge frågan en slutgiltig lösning. Till sin hjälp har han haft ett stort antal sakkunniga och ett par sekreterare. Frågan om redovisningstillsynen är en del i utredningen om ändrade informationskrav på värdepappersmarknaden (Fi 2013:07), på grund av skärpta regler från EU. Den tilltagande samordningen inom EU har även framförts som ytterligare ett argument för att Sverige ska se över sin modell.

Onsdagen 4 mars lämnar Olle Stenman sitt slutbetänkande till konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund. Därefter kommer betänkandet remitteras i cirka tre månader.

Rakel Lennartsson